The Malaysia Post

Guan Eng akan sertai rakyat Pulau Pinang untuk perjalanan terakhir feri pada 31 Dis

Ahli Parlimen Bagan Pulau Pinang, Lim Guan Eng hari ini berkata beliau akan menyertai penduduk negeri itu pagi Khamis ini untuk mengucapkan selamat tinggal kepada perkhidmatan feri ikonik negeri itu yang telah beroperasi selama 126 tahun.

Lim, yang juga Setiausaha Agung parti pembangkang persekutuan DAP, berkata ia adalah kerajaan Perikatan Nasional yang baru yang telah memutuskan untuk berhenti menjalankan perkhidmatan feri Pulau Pinang mulai tahun depan.

“Rakyat Pulau Pinang boleh mengucapkan selamat tinggal terakhir kepada perkhidmatan feri Pulau Pinang yang ikonik berusia 126 tahun pada hari Khamis 31 Disember di Terminal Feri Pulau Pinang.

Baca Lagi | Bekas MB Perak Ahmad Faizal diusir demi kebaikan rakyat

“Marilah kita mengambil perjalanan terakhir kami sebagai penumpang (bukan kenderaan) dalam nostalgia gemar mod pengangkutan asas ini sebelum selesai jambatan Pulau Pinang pertama, dan mengulangi bahawa feri Pulau Pinang yang ikonik perlu dikekalkan demi kepentingan warisan dan sejarah untuk anak-anak kita. Saya akan pergi pada pukul 10 pagi Khamis,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Lim berkata, Kementerian Kewangan di bawahnya sebelum ini menetapkan bahawa Penang Port Sdn Bhd perlu terus menjalankan perkhidmatan feri itu, sebagai sebahagian daripada syarat untuk pemberian RM30 juta kerajaan persekutuan kepada syarikat itu untuk menjalankan perkhidmatan feri.

Lim berkata kerajaan persekutuan PH tidak menentang idea untuk menambah catamarans, dengan syarat perkhidmatan feri sedia ada dikekalkan.

Beliau berkata pentadbiran PH kemudiannya mengakui kos dan kesukaran mencari alat ganti yang sesuai untuk feri, dan itulah sebabnya ia hanya menegaskan bahawa baki dua atau tiga feri dibenarkan beroperasi.

“Dalam erti kata lain, catamaran akan beroperasi selari dengan perkhidmatan feri sedia ada seperti yang sedang dipraktikkan oleh banyak negara seperti Hong Kong atau Kanada, kewujudan bersama warisan dan kemodenan,” katanya. Beliau berkata kedua-dua Kementerian Pengangkutan dan Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang di bawah kerajaan persekutuan PN yang baru memutuskan untuk menamatkan perkhidmatan feri Pulau Pinang pada 31 Disember “tanpa sebarang sentimen untuk nilai bersejarah dan warisan yang unik”.          

Read Previous

Bekas MB Perak Ahmad Faizal diusir demi kebaikan rakyat

Read Next

Semua bahan import kami disahkan halal oleh Jakim – Ramly Food

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.