The Malaysia Post

Bekas MB Perak Ahmad Faizal diusir demi kebaikan rakyat

Bekas-MB-Perak-Ahmad-Faizal-diusir-demi-kebaikan-rakyat

Langkah mengusir Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu sebagai mentri besar Perak diambil demi kebaikan rakyat, kata Ketua Pemuda Sosialis DAP (Dapsy) Howard Lee Chuan How.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan lewat malam tadi, beliau mendakwa ketamakan membawa kepada kejatuhan Ahmad Faizal, bersama prestasi yang semakin merosot di bawah kerajaan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), yang bertentangan dengan tingkah lakunya semasa pentadbiran Pakatan Harapan (PH).

“Mungkin ramai yang tidak menyedari bahawa prestasi Ahmad Faizal semakin merosot dan beliau semakin tamak di bawah kerajaan PPBM, berbanding era PH apabila beliau ditapis semula daripada sebarang penyalahgunaan kuasa,” kata Lee.

Rakyat Malaysia tidak berpuas hati dengan perubahan kuasa di Perak awal bulan ini, kerana mereka merasakan ia menunjukkan ahli politik tetap fokus kepada perebutan kuasa dan bukannya isu roti dan mentega pada zaman wabak ini.


Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah malah pergi sejauh mengatakan baginda tidak berbangga kerana dapat melantik mentri besar ketiga negeri itu sejak muktama pilihan raya umum ke-14 pada 2018.

Baginda juga bertenang, ini mencerminkan kegagalan dalam Dewan Undangan Negeri Perak.

Baca Lagi | Syed Saddiq muka baru politik

Dalam kenyataannya, Lee memberi tiga sebab untuk menjelaskan mengapa Pembangkang mempunyai suara yang lebih kuat sekarang bahawa Ahmad Faizal bukan lagi mentri Besar Perak.

Pertama, semua daerah yang diwakili di DUN akan mendapat peruntukan yang adil tanpa mengira sama ada wakil rakyat yang dipilih mereka sejajar dengan kerajaan atau ahli Pembangkang.

“Peruntukan itu hanya boleh digunakan untuk program awam daerah masing-masing dan tidak boleh disimpulkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) berkenaan,” tambah Lee.

Kedua, kesemua 59 daerah akan menganggotai Jawatankuasa Bertindak Daerah yang merupakan pihak berkuasa tertinggi dalam isu-isu tempatan. Begitu juga dengan kumpulan fokus untuk pembasmian kemiskinan dan jawatankuasa bencana alam daerah.

Baca Lagi | Menteri mengatakan ‘tidak mahu mendengar’ lagi jenayah seksual, skandal yang melibatkan pendakwah selebriti

Ketiga, kerajaan negeri bersetuju untuk meminda Perintah Tetap di DUN bagi membolehkan pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara negeri dipilih dari kalangan Pembangkang.

“Ini adalah pembaharuan institusi ke arah menjadikan negeri Perak sebagai demokrasi bertaraf dunia.

“Peranan ketua Pembangkang di DUN juga telah diiktiraf secara rasmi dan implikasi kewangannya akan dapat dicerminkan dalam Belanjawan 2021 dan ia juga akan direkodkan dalam perintah tetap Dewan Undangan Negeri,” katanya lagi.

Lee berkata rakyat Perak juga akan mula melihat isu dan kebimbangan mereka dikendalikan dengan lebih cekap mulai sekarang.

Penggubal undang-undang Perak membosankan Ahmad Faizal, yang merupakan timbalan presiden Bersatu, sebagai mentri besar negeri di bawah bimbingan usul keyakinan terhadapnya pada 4 Disember, yang kemudiannya beliau tewas 48-10.

Penggantinya, Datuk Saarani Mohamad mengangkat sumpah sebagai mentri besar Perak ke-14 pada 10 Disember lalu.

Saarani ialah ADUN Kota Tampan dan pengerusi Umno Perak.

Read Previous

Syed Saddiq muka baru politik

Read Next

Guan Eng akan sertai rakyat Pulau Pinang untuk perjalanan terakhir feri pada 31 Dis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here