The Malaysia Post

Menteri mengatakan ‘tidak mahu mendengar’ lagi jenayah seksual, skandal yang melibatkan pendakwah selebriti

Menteri-mengatakan-tidak-mahu-mendengar-lagi-jenayah-seksual-skandal-yang-melibatkan-pendakwah-selebriti

Berikutan beberapa laporan mengenai tuduhan jenayah seksual dan skandal yang melibatkan pendakwah selebriti Muslim, menteri Datuk Zulkifli Mohamad telah menyatakan harapannya hari ini bahawa tidak ada skandal seperti itu akan terjadi lagi pada tahun mendatang.

Bercakap dalam perjumpaan dengan kira-kira 50 pendakwah selebriti di Movenpick Hotel di sini, bekas mufti wilayah persekutuan telah mendesak mereka yang hadir, termasuk dirinya, untuk memperhatikan kedudukan moral mereka.

“Saya ingin mengatakan kepada semua orang walaupun saya seorang menteri tetapi saya seorang menteri yang menyokong anda semua, semoga anda diberi kekuatan dan kekayaan.

“Harap berhati-hati, termasuk saya. Saya tidak mahu mendengar sebarang kes penganiayaan, ” kata Zulkifli.

Dalam ucapannya, dia juga bercanda bahawa jika dibandingkan dengan jenayah seksual seperti itu, dia tidak terlalu peduli dengan pendakwah seperti itu yang terlibat dalam poligami.

“Jika ini adalah masalah pertunangan dengan satu atau dua atau tiga atau empat [wanita], itu masih baik,” katanya, merujuk pada poligami dalam Islam, di mana seorang lelaki dibenarkan menikahi hingga empat wanita jika mereka memenuhi kriteria tertentu.

Baca Lagi | Agong memberikan khalayak kepada menteri kesihatan UAE semasa lawatan ke Abu Dhabi

“Tetapi ketika terjadi serangan seksual, Tuhan, bahkan mengulangi kata itu tidak terdengar bagus.”

Ucapan Zulkifli muncul setelah kes Da’i Syed, yang nama penuhnya adalah Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful, yang melonjak terkenal sebagai pendakwah di sebuah program televisyen realiti dan didakwa melakukan rogol dan seks tidak wajar awal bulan ini.

Dalam sidang media ringkas selepas ucapannya, Zulkifli sekali lagi menyatakan bahawa dia tidak ingin mendengar skandal seperti itu pada tahun mendatang, dan mendesak masyarakat untuk saling mengingatkan mengenai perkara ini.

Dia juga menjelaskan keguruannya tentang poligami, sambil menambahkan lagi dengan bercanda: “Saya harap tidak ada kes seperti itu yang akan berulang. Sekiranya anda rasa perlu, berkahwin dengan dua wanita, atau tiga, misalnya. “

Dalam pembicaraan Zulkifli, dia juga menyatakan perlunya prasyarat yang lebih ketat bagi para peserta untuk memasuki pertunjukan realiti keagamaan, termasuk memiliki pendidikan Islam yang tepat serta tauliah yang diberikan oleh pihak berkuasa tempatan.

Semalam, Zulkifli menyetujui cadangan Pengerusi Majlis Dakwah Negara, Datuk Mahmood Zuhdi Abd Majid untuk meninjau rancangan TV realiti yang menampilkan pendakwah Islam.

Mahmood juga mengesyorkan para pendakwah Islam selebriti menjalani latihan dan bimbingan lebih lanjut setelah program mereka selesai, dan bukannya dibenarkan berdakwah sesuka hati.

Da’ii Syed, 25, didakwa merogol seorang wanita di Mahkamah Sesyen di Shah Alam, Selangor pada 10 Disember dan menghadapi hukuman penjara hingga 20 tahun dan sebat jika didapati bersalah.

Dia juga menghadapi dua tuduhan berasingan kerana melakukan seks dan penganiayaan di Mahkamah Majistret dan Mahkamah Sesyen di Petaling Jaya.

Pendakwah selebriti itu telah menuntut perbicaraan terhadap ketiga-tiga tuduhan. Da’ii Syed kemudiannya dibebaskan dari pusat tahanan sementara di Beranang, Selangor pada 15 Disember, setelah mengikat jaminan berjumlah RM35,000.

Sebelum Da’i Syed, terdapat beberapa skandal seksual baru-baru ini yang melibatkan pengkhotbah selebriti, termasuk urusan luar nikah, kawin lari, meninggalkan isteri mereka untuk orang lain, percabulan, dan pendedahan tidak senonoh. Awal minggu ini, pendakwah terkenal Syamsul Zaman Sukri, juga dikenal sebagai “Ustaz Budak”, didakwa di Mahkamah Majistret di Kota Baru kerana melakukan perbuatan tidak senonoh dengan seorang lelaki di sebuah hotel di sini.

Read Previous

Agong memberikan khalayak kepada menteri kesihatan UAE semasa lawatan ke Abu Dhabi

Read Next

Bintang luncur ais membuat pulangan bergaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here