The Malaysia Post

Bintang luncur ais membuat pulangan bergaya

Juara luncur tokoh Olimpik dua kali Jepun, Yuzuru Hanyu membuat kepulangan bergaya untuk bersaing semalam selepas tidak dapat bersaing dalam musim Grand Prix atas ketakutan jangkitan koronavirus.

Bergelumang dalam pakaian hitam berbaju emas, Hanyu melancarkan rutin program pendek baharu yang ditetapkan kepada Let Me Entertain You oleh Robbie Williams pada kejohanan kebangsaan Jepun di Nagano, dan mendahului dengan skor 103.53.

Bintang berusia 26 tahun itu telah keluar beraksi sejak Februari lalu selepas memutuskan asma yang dibuatnya bersaing dalam siri Grand Prix musim ini terlalu berisiko ketika wabak itu, namun dia mengambil tempat dia berhenti dengan persembahan yakin.

Baca Lagi | Pemain badminton dunia nombor satu Momota kembali dari kemalangan kereta dengan kemenangan

“Pertama sekali, adalah penting hanya untuk kembali ke persaingan,” kata Hanyu, yang mengakui berasa “bercanggah” tentang bersaing minggu ini ketika jangkitan melonjak di sekitar Jepun.


Hanyu mengetuai Yuma Kagiyama yang berusia 17 tahun, yang menjuarai Piala NHK bulan lalu dalam penampilan sulungnya Grand Prix, dan medallist perak Olimpik Pyeongchang, Shoma Uno yang cuba merangkul gelaran kebangsaan lurus kelimanya.

Dengan jurulatih Kanada, Brian Orser tidak dapat menyertainya kerana sekatan perjalanan, Hanyu duduk bersendirian mengelar sebuah winnie the Pooh lembut toy kerana dia menunggu skornya, selepas mendedahkan rutin baru tempo tingginya.

Dia dibuka dengan salchow quadruple sebelum memaku gelung jari kaki quad untuk gabungan gelung tiga jari kaki, kemudian diikuti dengan gandar tiga kali sebelum menyalurkan bintang pop British Williams dengan slaid pada lututnya untuk menyelesaikan.

“Ia adalah lagu rock jadi ada tema rock,” kata Hanyu. “Saya cuba melakukannya dalam gaya yang sama seperti Robbie Williams.

“Pada mulanya saya sedang mencari muzik piano untuk rutin, tetapi memandangkan semua yang telah berlaku dalam berita, saya fikir adalah lebih baik untuk memilih sesuatu yang lebih berbelah pandang. Saya mahu memberi orang menonton sesuatu yang menaikkan di tengah-tengah semua perkara yang suram yang telah berlaku.”

Kejohanan kebangsaan Jepun tahun ini berganda sebagai kelayakan untuk kejohanan dunia di Stockholm musim bunga depan.

Hanyu menyasarkan untuk merangkul kejuaraan kebangsaan buat kali pertama sejak 2016, setelah terlepas acara itu sebanyak tiga kali sejak itu melalui kecederaan atau penyakit.

“Sejujurnya, saya agak kecewa kerana tidak dapat mendengar sebarang sorakan,” kata Hanyu mengenai prestasinya, di hadapan orang ramai yang dipesan supaya tidak menjerit kerana tindakan balas virus.

“Tetapi saya merasakan bahawa orang yang menonton di TV dan melalui internet akan bersorak di rumah, jadi saya dapat menikmati diri saya sendiri.”

Read Previous

Menteri mengatakan ‘tidak mahu mendengar’ lagi jenayah seksual, skandal yang melibatkan pendakwah selebriti

Read Next

Syed Saddiq muka baru politik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.