The Malaysia Post

Sainz berada di puncak dalam latihan untuk perlumbaan rumah Ferrari

Charles Leclerc dan Carlos Sainz menetapkan rentak dalam latihan untuk Grand Prix Itali di rumah Ferrari pada hari Jumaat selepas permulaan suram pada jadual dengan Formula Satu berkabung atas kematian Ratu Elizabeth.

Leclerc membangkitkan peminat yang sentiasa bersemangat dengan memukul ‘Temple of Speed’ Monza, meraikan ulang tahunnya yang ke-100, dalam satu minit 22.410 saat menggunakan tayar lembut pada sesi pertama.

Sainz, yang akan memulakan perlumbaan hari Ahad dari bahagian belakang grid selepas penalti enjin, menurunkan penanda aras kepada 1:21.664 pada aksi kemudian dengan pendahulu kejuaraan Red Bull, Max Verstappen, kedua.

Leclerc berada di tempat ketiga dan Lando Norris dari McLaren di tempat keempat.

“Rentak perlumbaan kami kelihatan lebih kuat daripada rentak kelayakan kami, jadi jika kami menggabungkan semuanya, ada potensi yang baik untuk mempunyai hujung minggu yang mantap,” kata Leclerc.

Pasangan Mercedes George Russell dan juara dunia tujuh kali Lewis Hamilton masing-masing ketiga dan keempat terpantas dalam sesi satu dan kemudian kelima dan ketujuh.

Hamilton, pemenang lima kali di Monza, juga akan bermula dari belakang — kurang kelemahan berbanding di trek lain kerana peluang memintas adalah baik — disebabkan oleh penalti berkaitan enjin.

“Kami membuat beberapa perubahan persediaan di antara FP1 dan FP2 dan berjalan jauh lebih perlahan, atau pemain lain pergi lebih cepat – kami hanya tidak berasa secepat pada sesi kemudian,” kata Hamilton.

Russell berkata Mercedes kekurangan penggunaan elektrik.

“Kami serupa dengan Red Bull tetapi Ferrari nampaknya lebih unggul dalam penempatan yang mungkin rumit dalam senario perlumbaan,” katanya.

Larian panjang

Verstappen, 109 mata di depan Leclerc dengan berbaki tujuh perlumbaan, mendapat penalti lima tempat kerana melebihi peruntukan enjinnya tetapi terdengar tidak prihatin.

“Jika anda melihat jangka masa panjang kami kelihatan baik dan sudah tentu itu yang paling penting untuk perlumbaan,” katanya. “Kami melakukan lebih banyak latihan jangka panjang dengan mengetahui bahawa kami mempunyai penalti grid lima petak pada hari Ahad.” Rakan sepasukan Verstappen dari Mexico, Sergio Perez akan turun 10 anak tangga manakala Yuki Tsunoda dari AlphaTauri juga pergi ke bahagian belakang grid untuk teguran terkumpul dan penalti enjin.

Valtteri Bottas dari Alfa Romeo mengalami penurunan 15 tempat dan pemain Haas, Mick Schumacher juga berdepan penalti selepas berhenti di landasan dengan masalah unit kuasa.

Di hujung bawah helaian masa, pemandu Belanda Nyck de Vries mewakili Sebastian Vettel di Aston Martin pada sesi pertama — pasukan ketiga yang diwakilinya dalam latihan musim ini selepas Mercedes dan Williams.

Pasukan simpanan Itali Ferrari Antonio Giovinazzi, digugurkan oleh Alfa Romeo pada penghujung musim lalu, menggantikan Mick Schumacher di Haas untuk sesi yang sama dan berada di tempat ke-18.

Pasukan-pasukan itu – majoriti berpangkalan di England – berdiri di lorong pit di luar garaj mereka untuk berdiam diri seminit sebelum sesi bermula dengan pemandu memakai lilitan hitam.

Gambar Ratu, yang ibu bapanya menghadiri grand prix kejohanan dunia pertama Formula Satu di Silverstone pada tahun 1950, muncul di skrin besar di atas podium.

Pemimpin kejohanan dunia, Red Bull mengupas media sosial dan menyenyapkan muzik yang biasanya dimainkan di garaj semasa mekanik bekerja.

Pasukan juga membawa mesej penghormatan pada kereta untuk raja paling lama memerintah Britain, yang meninggal dunia pada usia 96 tahun pada hari Khamis.

Hamilton, yang menerima penghormatan daripada Ratu selepas kejuaraan pertamanya pada 2008 dan dinobatkan sebagai kesatria pada Disember lalu oleh Raja Charles III yang kini, menyiarkan mesej di Instagram.

“Beliau adalah simbol harapan bagi ramai orang dan dia berkhidmat untuk negaranya dengan maruah, dedikasi dan kebaikan,” katanya. “Dia benar-benar tidak seperti yang lain dan saya bersyukur kerana hidup pada zamannya.”

Read Previous

Laporan: Najib menggugurkan saman pendakwaan yang salah terhadap kerajaan, tetapi meneruskan terhadap Tommy Thomas

Read Next

Tarantino, Miramax menyelesaikan saman hak cipta ke atas NFT ‘Pulp Fiction’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.