The Malaysia Post

Laporan: Najib menggugurkan saman pendakwaan yang salah terhadap kerajaan, tetapi meneruskan terhadap Tommy Thomas

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang disabitkan bersalah telah menarik balik saman pendakwaannya yang salah terhadap kerajaan persekutuan, meninggalkan bekas peguam negara Tan Sri Tommy Thomas sebagai defendan tunggal, lapor Malaysiakini hari ini.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ahmad Bache, yang mengetuai kes itu, dimaklumkan mengenai penarikan balik saman sivil oleh salah seorang peguam besar Najib, Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin. “[Tuntutan terhadap] defendan kedua telah dihentikan, ” beliau dipetik sebagai berkata.

“[Tuntutan terhadap] defendan kedua telah dihentikan,” katanya dipetik sebagai berkata.

Peguam Thomas, Alan Adrian Gomez, dilaporkan tidak membantah perkembangan ini.

Menurut Malaysiakini, notis pemberhentian saman sivil itu difailkan di Mahkamah Tinggi di sini semalam tanpa sebarang alasan.

Najib memfailkan saman sivil pada 22 Oktober tahun lepas dengan mendakwa pendakwaan salah terhadap beberapa kes melibatkan 1MDB dan dana kekayaan Abu Dhabi International Petroleum Investment Company.

Beliau juga mendakwa bahawa pendakwaan terhadap penyalahgunaan kuasa di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan pengubahan wang haram di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 adalah salah.

Dia pada mulanya menamakan Thomas dan kerajaan sebagai defendan dalam saman itu.

Beliau mendakwa pertuduhan terhadapnya adalah sebahagian daripada langkah yang telah dirancang lebih awal dan ia juga selaras dengan rancangan kerajaan Pakatan Harapan ketika itu.

Sebelum ini, beliau mendakwa kerajaan persekutuan harus dipertanggungjawabkan secara wakil, atau bertanggungjawab atas dakwaan kesalahan Thomas dalam kapasitinya ketika itu sebagai penjawat kerajaan.

Najib menuntut pengisytiharan mahkamah bahawa Thomas telah melakukan penyelewengan semasa berada di pejabat awam, dan RM1,941,988 sebagai pampasan bagi dakwaan kerugian yang dialaminya setakat ini serta ganti rugi am, ganti rugi teladan dan ganti rugi teruk.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan saman itu tidak melibatkan tujuh pertuduhan berhubung penyelewengan RM42 juta daripada SRC International Sdn Bhd.

Najib kini sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas disabitkan dengan kesemua tujuh pertuduhan SRC International.

Read Previous

Di Puteri Wangsa, Amira Aisya Muda bertujuan untuk membawa harapan pelajar, ibu tunggal, dan orang kurang upaya

Read Next

Sainz berada di puncak dalam latihan untuk perlumbaan rumah Ferrari

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.