The Malaysia Post

Di Puteri Wangsa, Amira Aisya Muda bertujuan untuk membawa harapan pelajar, ibu tunggal, dan orang kurang upaya

Pada Mac tahun ini, Amira Aisya Abdul Aziz secara mengejut memenangi kerusi Puteri Wangsa di Johor, menjadi ahli parlimen termuda negeri itu pada usia 27 tahun.

Kini, timbalan presiden Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) berkata keutamaan nombor satu beliau di kawasan itu adalah untuk membina sistem sokongan yang kukuh untuk sektor pendidikan.

“Pendidikan adalah panggilan sebenar perjalanan saya ke dalam politik, saya mahu mencipta beberapa perubahan dalam pendidikan justeru saya menyertai politik untuk dapat melakukannya.

“Jadi saya mahu melakukan perkara yang sama di Puteri Wangsa dan visi nombor satu yang saya ada ialah untuk mempunyai sokongan yang sangat kuat untuk persaudaraan pendidikan di sini yang termasuk guru, ibu bapa dan semua orang yang terlibat dalam pendidikan secara amnya,” kata Amira kepada Malay Mail dalam temu bual baru-baru ini.

Pada Julai tahun ini, Amira mengadakan perhimpunan rakyat untuk penduduk Puteri Wangsa — yang pertama kali diadakan di Malaysia. Beliau berkata penduduk memberitahunya ketika itu tentang hasrat mereka untuk sebuah hab pendidikan di kawasan itu, sama ada pusat bata-dan-mortar atau program dan projek komuniti.

“Kami sedang melihat sama ada boleh membina hab pendidikan di Puteri Wangsa bagi memastikan pelajar tidak kira dari aliran vernakular mana mereka berasal, ada tempat di mana mereka boleh berkumpul dan mengadakan program dan projek bersama.

“Pada masa yang sama kami melancarkan komputer riba kami untuk pelajar yang akan ke program universiti dan kami mahu memastikan pelajar yang pergi ke universiti mempunyai sistem sokongan yang mereka perlukan,” kata Amira.

Pengasas bersama Muda itu juga bercakap dengan penuh semangat tentang bagaimana membesar di Kampung Melayu Majidee — sebuah perkampungan Melayu ikonik yang terletak di tengah-tengah ibu negeri Johor Baru — telah mengajarnya bahawa pendidikan berkualiti memainkan peranan penting dalam memecahkan ketidaksamaan sosio-ekonomi.

“Saya pernah dibesarkan di Kampung Melayu Majidee yang sebahagian besarnya merupakan kawasan komuniti B40 (40 peratus bawah). Oleh itu, apabila saya membesar, ramai rakan zaman kanak-kanak saya terjebak dengan dadah, hamil awal, dan berhenti sekolah pada usia awal.

“Ini semua adalah kesan kemiskinan dan ketidaksamaan sosio-ekonomi tetapi apa yang saya sedar ialah jika anda dapat memastikan apabila mereka memasuki pekerjaan pertama mereka, mereka mempunyai gaji yang bermaruah dan prospek pekerjaan yang bermaruah [anda dapat memastikan mereka bermotivasi di sekolah. ].

“Itulah sebabnya saya sentiasa percaya bahawa pendidikan adalah sangat penting untuk memastikan orang ramai dapat keluar daripada kitaran kemiskinan kerana saya sendiri telah melihatnya. Dan ekonomi dan pendidikan adalah isu ‘ayam dan telur’, anda memberi pendidikan yang baik anda membantu meningkatkan ekonomi, dan dengan ekonomi yang baik anda mampu menyediakan pendidikan yang lebih baik,” kata Amira.

Pengasas bersama Muda itu juga berkata visi kedua beliau adalah untuk memastikan sistem sokongan yang kukuh untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS), perniagaan mikro, dan kumpulan yang terdedah seperti ibu tunggal dan pekerja berakar umbi semasa tempoh pandemik.

“Kita mahu dapat menyediakan platform untuk mereka hidup berdikari dan tidak hanya bergantung kepada bantuan bulanan daripada kerajaan.

“Dan kami sedang melihat kursus untuk ibu tunggal untuk mengajar mereka tentang membuat perniagaan dalam talian, tujuannya adalah untuk menjadikan mereka lebih berdikari dan memastikan rakyat Puteri Wangsa tidak bergantung kepada bantuan kerajaan,” tambahnya.

Amira kemudian memberitahu Malay Mail visi ketiganya untuk Puteri Wangsa adalah untuk memastikan persekitaran hidup yang lebih baik untuk orang kurang upaya (OKU dalam bahasa Melayu) yang tinggal di sana, setelah membangkitkan kebimbangannya mengenai perkara itu di DUN baru-baru ini.

“Saya difahamkan ini bukan sesuatu yang boleh dilakukan di Puteri Wangsa sahaja kerana ia memerlukan usaha negeri untuk memastikan Johor menjadi lebih mesra OKU, dan itu tidak bermakna hanya menambah dua atau tiga petak parkir OKU.

“Anda perlu memastikan mereka mempunyai akses mobiliti, dalam erti kata jika anda ingin menyediakan bas awam, adakah ia boleh diakses oleh OKU?

“Kami juga pergi ke beberapa sekolah yang mempunyai murid berkeperluan khas tetapi kapasiti bilik darjah sebenarnya tidak mencukupi untuk mereka belajar dengan selesa. Jadi ini adalah perkara yang saya cuba tolak di DUN supaya rakyat Johor dapat menikmati semua perkara ini secara meluas,” kata Amira.

Read Previous

PM Ismail Sabri secara rasmi menyampaikan simpati Malaysia atas kematian Ratu Elizabeth

Read Next

Laporan: Najib menggugurkan saman pendakwaan yang salah terhadap kerajaan, tetapi meneruskan terhadap Tommy Thomas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.