The Malaysia Post

PM Ismail Sabri secara rasmi menyampaikan simpati Malaysia atas kematian Ratu Elizabeth

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyampaikan ucapan takziah kepada United Kingdom atas kematian Ratu Elizabeth II malam tadi.

“Yang Mulia Ratu Elizabeth Il akan sentiasa diingati kerana pengabdiannya yang tidak mementingkan diri,” tulisnya dalam surat rasmi kepada rakan sejawatannya dari Britain, Liz Truss.

“Beliau akan sangat dihormati kerana komitmennya yang tidak berbelah bahagi kepada Komanwel dan sumbangannya dalam usaha mengukuhkan hubungan dua hala antara United Kingdom dan Malaysia.

“Fikiran dan doa kami bersama rakyat United Kingdom yang berduka,” tambahnya.

Semalam, Buckingham Place mengumumkan Ratu Elizabeth II, raja paling lama berkhidmat di Britain telah meninggal dunia pada usia 96 tahun.

Ratu mempunyai masalah mobiliti dan kesihatan sejak 12 bulan lalu, dan terpaksa membatalkan banyak pertunangan atas nasihat doktor.

Penampilan terakhirnya di khalayak ramai adalah semasa sambutan Jubli Platinum pada bulan Jun menandakan 70 tahun Ratu di atas takhta.

Satu kenyataan pada waktu makan tengah hari Khamis mengatakan ratu berada di bawah “penyeliaan perubatan” di estet Balmoral di Aberdeenshire, Scotland.

Read Previous

Belia Malaysia dalam misi perpaduan sosial

Read Next

Di Puteri Wangsa, Amira Aisya Muda bertujuan untuk membawa harapan pelajar, ibu tunggal, dan orang kurang upaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.