The Malaysia Post

Pemain badminton dunia nombor satu Momota kembali dari kemalangan kereta dengan kemenangan

Kento-Momota

Badminton Jepun nombor satu dunia Kento Momota menghancurkan saraf untuk membuat kemenangan kembali ke saingan di Tokyo hari ini, hampir setahun selepas mengalami kecederaan serius dalam kemalangan kereta.

Momota menewaskan Koshiro Moriguchi 21-12, 21-14 pada pusingan pertama kejohanan All-Japan, menandakan kepulangannya daripada kemalangan yang menyebabkan dia takut kerjayanya mungkin akan berakhir selepas patah soket mata.

Momota akan berharap kemunculan semula membawanya ke emas Olimpik pada Sukan Tokyo yang ditangguhkan koronavirus tahun depan, namun tangan kirinya gembira hanya untuk kembali ke gelanggang selepas menghantar lawannya dalam masa 36 minit hari ini.

“Saya mempunyai perasaan tertentu yang anda dapat sebelum perlawanan, jenis di mana anda tidak boleh duduk diam, dan sudah lama sejak saya merasakan bahawa,” kata Momota, yang teruk terluka apabila kenderaan yang membawanya ke lapangan terbang pada Januari selepas dia memenangi Malaysia Masters terhempas, dengan pemandu terbunuh.

 
“Saya ke gelanggang badminton dan ia benar-benar dirasai seperti saya kembali. Saya menikmatinya.”

Baca Lagi | Messi menyamai rekod gol Pele

Momota memulakan perlawanan dengan sedikit kekecohan kerana dia memenangi lima mata pertama, tetapi kemudian menyalahgunakan beberapa pukulan asas dari lawannya dalam permainan pembukaan ralat.

Berusia 26 tahun itu menetap ke dalam iramanya lebih dalam permainan kedua, dan menutup perlawanan dengan smesy yang menyeronokkan untuk menempah tempatnya di pusingan seterusnya.

“Saya terlepas banyak tembakan kerana saraf,” akuinya.

“Pergerakan dan perasaan saya untuk ulang-alik tidak buruk, tetapi saya mahu mengurangkan kesilapan dalam perlawanan seterusnya.

“Saya berjaya mempercepatkan permainan dan mendarat beberapa smesy, tetapi ada banyak kali di mana saya terlalu lambat dengan pulangan saya. Saya perlu berfikir lebih lanjut tentang bagaimana saya bertindak balas terhadap setiap pukulan dan mencampurkan perkara-perkara sedikit.”

Momota menyasarkan untuk memenangi gelaran kebangsaan lurus ketiga minggu ini di Tokyo, sebelum menuju ke Thailand pada Januari untuk penyambungan semula jelajah dunia badminton.

Baca Lagi | Aktivis demokrasi Hong Kong mencari asylum di

Dia berharap untuk menawan semula borang yang menyaksikan dia memenangi rekod memecahkan 11 kejuaraan tahun lepas, dan percaya dia akan mula memukul talinya sekarang bahawa dia telah membersihkan halangan pertama.

“Saya gementar kerana ia adalah perlawanan pertama kejohanan All-Japan, dan ia juga perlawanan pertama saya dalam masa yang lama,” kata Momota. “Terdapat banyak perkara yang membuatkan saya berasa tidak selesa, tetapi walaupun semua itu saya mampu berehat dan bermain permainan saya. Saya gembira dengan itu.”

Read Previous

KFC berhasrat untuk melepaskan konsol permainan generasi akan datang

Read Next

Agong memberikan khalayak kepada menteri kesihatan UAE semasa lawatan ke Abu Dhabi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here