The Malaysia Post

Agong memberikan khalayak kepada menteri kesihatan UAE semasa lawatan ke Abu Dhabi

Agong memberikan khalayak kepada menteri kesihatan UAE semasa lawatan ke Abu Dhabi

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah kelmarin memberikan khalayakkepada Menteri Kesihatan dan Pencegahan Emiriah Arab Bersatu (UAE) Dr Abdul Rahman Mohammed Al Owais di Istana Emirates, Abu Dhabi.

Itu adalah sebahagian daripada jadual lawatan khas lima hari Al-Sultan Abdullah ke Abu Dhabi, UAE.

Mesyuarat itu antara lain membincangkan hasrat kerajaan UAE untuk menyumbangkan vaksin Covid-19 ke Malaysia untuk kajian klinikal di negara ini.

Baca Lagi | Dewan Negara meluluskan Belanjawan 2021

“Al Sultan Abdullah mengucapkan penghargaan kepada Dr Abdul Rahman dan pemerintah UAE atas niat itu,” kata Pengawal Istana Negara Rumah Tangga Diraja Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin dalam satu kenyataan hari ini.

Ahmad Fadil berkata, Yang Mulia, bagaimanapun, menyatakan bahawa beberapa proses perlu diambil kira untuk mengetahui kemungkinan kajian klinikal di Malaysia, terutama melalui Pusat Penyelidikan Klinikal, Institut Penyelidikan Klinikal dan Bahagian Peraturan Farmasi Nasional sebelum sebarang vaksin diterima di negara.

Ahmad Fadil mengatakan hasrat UAE untuk menyumbangkan vaksin Covid-19 ke Malaysia dan lawatan khas Al-Sultan Abdullah ke sana mencerminkan hubungan dua hala yang kuat dan erat antara kedua-dua negara.

Ini juga menunjukkan bahawa Malaysia dan UAE bekerjasama dalam memerangi Covid-19, tambahnya.

Semasa lawatan khas itu, Raja juga dijadualkan menghadiri program bertemu dan menyambut dengan diaspora Malaysia di UAE dan mengunjungi Syarikat Minyak Nasional Abu Dhabi (ADNOC) dan Pusat Vaksinasi Abu Dhabi Covid-19.

Ahmad Fadil berkata lawatan khas itu adalah lawatan ketiga Al-Sultan Abdullah ke Abu Dhabi setelah yang pertama pada bulan Jun 2019 dan yang kedua, lawatan peribadi atas undangan Sheikh Mohamed Zayed, pada bulan November tahun yang sama.

Sheikh Mohamed Zayed juga pernah mengunjungi Malaysia tahun lalu atas undangan Al-Sultan Abdullah sempena pemasangan Raja pada 30 Julai 2019.

UAE adalah rakan dagang terbesar Malaysia di rantau Asia Barat dengan nilai perdagangan dua hala AS $ 6,42 bilion (RM25,9 bilion) pada tahun 2019. Dalam lawatan itu, Al-Sultan Abdullah juga memanggil Putera Mahkota Abu Dhabi Sheikh Mohamed Zayed Al Nahyan di kediaman rasminya pada 22 Disember. Lawatan khas oleh Al-Sultan Abdullah ke UAE adalah atas undangan Sheikh Mohamed.

Seri Paduka dijadualkan pulang esok (25 Dis).

Read Previous

Pemain badminton dunia nombor satu Momota kembali dari kemalangan kereta dengan kemenangan

Read Next

Menteri mengatakan ‘tidak mahu mendengar’ lagi jenayah seksual, skandal yang melibatkan pendakwah selebriti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here