The Malaysia Post

Syed Saddiq muka baru politik

Selama tiga dekad, politik Malaysia sentiasa mengelilingi kembali dua nama besar: Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim. Apabila orang-orang tidak merobek satu sama lain, mereka cuba untuk mengalahkan orang lain — sama ada dengan menyertai kekuatan, terhadap bekas pemimpin Najib Razak, atau secara berasingan, dalam hal Perdana Menteri sekarang Muhyiddin Yassin.

Tetapi ketika negara menuju ke arah pilihan raya persekutuan ke-15 — kemungkinan besar selepas vaksin COVID-19 menjadi tersedia secara meluas — terdapat cebisan kekecewaan dengan kerajaan secara berterusan pada brink. “Saya mahu mengundi untuk kestabilan,” kata seorang pelajar.

Seorang lelaki hanya beberapa tahun kanannya berharap untuk membantu menyediakan hanya itu — dan menangani kebimbangan lain anak muda Malaysia — walaupun skeptikal terhadap prospek politiknya.

Pada Sept 28, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman adalah pengasas bersama Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia yang baharu, atau MUDA.

Baca Lagi |

Syed Saddiq membuat tajuk utama apabila Mahathir melantiknya menteri belia dan sukan berikutan kemenangan Bersejarah Perikatan Harapan pada pilihan raya Mei 2018. Selepas kerajaan jatuh pada awal 2020, kesetiaan Mahathir diusir dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang diterajui Muhyiddin dengan segelintir penggubal undang-undang lain.

Apabila Mahathir, kini 95, berangkat untuk mewujudkan parti baru, Syed Saddiq berkata, beliau patah hati kerana kumpulan itu tidak akan menjadi parti mesra pemuda dan berbilang kaum. Walaupun negarawan tua menegaskan parti Melayu sahaja perlu bertanding untuk pengundi luar bandar, Syed Saddiq merasakan ia tidak akan bergema dengan anak muda Malaysia yang terbuka kepada “model berbilang kaum yang mengganggu.”


Walaupun Syed tidak bersetuju dengan Mahathir mengenai keperluan untuk cara baru, peguam oleh pendidikan dan pendebat yang memenangi anugerah berkata perpecahan itu “dilakukan dengan hormat.” Ia bukan “perpecahan yang buruk,” katanya.

Tetapi beliau juga mengakui bahawa perebutan kuasa yang berterusan antara Mahathir dan Anwar secara peribadi telah mengecewakan beliau dan berkhidmat sebagai inspirasi untuk membentuk partinya sendiri.

Beliau berkata, objektif teras MUDA untuk memperjuangkan punca belia tidak bermakna ia tidak termasuk anggota yang lebih tua. “Ia bukan platform eksklusif tetapi satu yang memberi lebih banyak ruang kepada peluang kepada golongan belia,” katanya. Undi belia perkara lebih daripada sebelum ini: Malaysia menurunkan umur mengundi pada Julai 2019 kepada 18, daripada 21, membolehkan sehingga 7.8 juta pengundi baru ditambah kepada gulungan pilihan raya menjelang 2023. Itu adalah di atas 14.9 juta pengundi berdaftar yang layak untuk pilihan raya 2018.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bintang luncur ais membuat pulangan bergaya

Read Next

Bekas MB Perak Ahmad Faizal diusir demi kebaikan rakyat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.