The Malaysia Post

PAS mengajak DAP serta parti yang lain untuk menamatkan perjudian

PAS parti Islam hari ini mengajak parti politik lain seperti DAP dan merentasi jurang politik untuk bekerjasama untuk menghentikan semua aktiviti perjudian di Malaysia.

Sayap pemuda PAS juga membantah penggunaan undian khas kerajaan persekutuan untuk membiayai perjuangan negara menentang Covid-19, menunjukkan bahawa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) diikat untuk membantu dengan kos yang berkaitan dengan wabak.

Ketua Pemuda PAS, Khairil Nizam Khirudin hari ini mengatakan sayap pemuda parti itu berterima kasih atas usaha DAP melalui penggubal undang-undang Dewan Negara, Liew Chin Tong dalam membangkitkan isu peningkatan kerajaan mengenai kekerapan cabutan undian khas untuk tahun 2021.

“Kami yakin bahawa DAP mempunyai aspirasi yang sama dengan kami untuk memastikan bahawa Malaysia bebas dari perjudian, yang dilarang dalam Islam dan boleh menyumbang kepada kerosakan dan masalah sosial di negara ini.

Baca Lagi | Projek HSR kerugian besar bagi Malaysia, kelemahan Kerajaan Perikatan terdedah, kata PKR

“Oleh itu, kami mengajak pemimpin dari DAP, dan parti-parti lain dalam Pakatan Harapan atau Perikatan Nasional untuk menghapuskan semua aktiviti perjudian di Malaysia bersama-sama. Semoga Malaysia terus maju pada tahun 2021 tanpa perjudian, ”katanya dalam satu kenyataan hari ini sambil mendesak sokongan bipartisan terhadap perjudian.

Khairil Nizam, yang juga anggota parlimen di Dewan Negara, menyuarakan keprihatinan Liew mengenai langkah pemerintah untuk meningkatkan kekerapan membuat undian khas dari lapan kali setahun pada tahun 2020, menjadi 22 kali setahun mulai tahun 2021.

Sambil memperhatikan bahawa kenaikan ini dimaksudkan untuk meningkatkan pendapatan negara untuk upaya pengendalian Covid-19 sama seperti ketika pertama kali diperkenalkan pada tahun 1999 untuk mengatasi virus Nipah, dia mengatakan bahawa Pemuda PAS tidak percaya bahawa ini adalah penyelesaian terbaik sebagaimana adanya dilarang dalam Islam dan akan menyebabkan lebih banyak masalah sosial.

Khairil Nizam mencadangkan penyelesaian alternatif, termasuk untuk pemerintah meningkatkan dana yang diperuntukkan untuk pandemi Covid-19 menggunakan pendapatan pemerintah yang ada tanpa meningkatkan frekuensi pengambilan undian khas.

“Pemuda PAS juga mengusulkan agar pemerintah mendorong usaha sama dengan syarikat GLC untuk menanggung kos pengendalian pandemi Covid-19, untuk menggantikan pendapatan yang dikumpulkan dari loteri khas,” katanya.

Dia mengatakan bahawa Pemuda PAS juga ingin bertemu dengan menteri kewangan dan Kementerian Kewangan untuk perbincangan untuk mencari jalan terbaik untuk meningkatkan pendapatan kerajaan untuk pertarungan Covid-19, dan untuk mengemukakan penyelesaian untuk mengawal dan mengurangkan kegiatan perjudian di Malaysia. Pada 28 Disember, Liew telah menyoroti dugaan pemerintah Perikatan Nasional mengenai peningkatan frekuensi gambar khas untuk lotere empat digit menjadi 22 kali pada tahun 2021, yang secara efektif akan menjadi pembalikan usaha sebelumnya oleh kerajaan Pakatan Harapan untuk mengurangkan kekerapan cabutan khas tersebut.

Read Previous

Negara-negara Asia Tenggara bergegas untuk membuat perjanjian terakhir dengan Trump

Read Next

Projek HSR KL-Singapura dibatalkan kerana kesan Covid-19 terhadap ekonomi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.