The Malaysia Post

Projek HSR kerugian besar bagi Malaysia, kelemahan Kerajaan Perikatan terdedah, kata PKR

Timbalan Ketua PKR Johor, Jimmy Puah Wee Tse berkata, pemberhentian Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR) adalah “peluang yang terlepas” bukan hanya untuk Johor tetapi juga Malaysia.

Katanya, pemberhentian HSR jelas mendedahkan kelemahan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Dalam satu kenyataan hari ini, Puah mengatakan banyak agensi berita sejak November, tahun lalu telah melaporkan kemungkinan Perjanjian Bilateral HSR akan ditamatkan.

“Banyak dakwat telah tumpah mengenai perkara ini. Ada yang berpendapat tentang ketegasan pemerintah untuk menghentikan projek itu, sementara ada yang berkomentar tentang bagaimana kita berakhir dalam kekacauan ini, ”kata Puah.

Pada tengah malam semalam, Perjanjian Dua Hala antara Malaysia dan Singapura secara automatik ditamatkan setelah melewati tarikh akhir pada 31 Disember 2020.

Puah berkata HSR boleh menjadi pengubah permainan dan pemangkin ekonomi yang hebat sekiranya ia dikendalikan dengan baik sejak awal.

“Pada akhirnya, yang kami dapat hanyalah pampasan berjumlah RM300 juta atau lebih,” katanya.

Puah, yang juga ADUN Bukit Batu, menjelaskan bahawa cadangan laluan asal HSR akan merangkumi bukan sahaja Kota Iskandar tetapi juga beberapa bandar di bahagian tengah dan utara Johor.

“Kesan limpahan dan penggandaan dari HSR akan sangat besar,” katanya, sambil menambah bahawa setiap perubahan pada rancangan asal dengan mengecualikan Singapura akan menimpa projek itu, kerana projek tersebut memerlukan penumpang terutama dari Singapura untuk merentasi subsidi laluan yang lebih lemah .

Baca Lagi | Tok Mat menginginkan hari yang lebih baik, kurang berpolitik pada 2021

Bekas Exco Johor yang bertanggungjawab dalam perdagangan antarabangsa, pelaburan dan utiliti di bawah pentadbiran negeri Pakatan Harapan (PH) sebelumnya mengatakan bahawa dia ragu bahawa akan ada rancangan besar untuk meluruskan semula laluan HSR yang akan berakhir di Johor Baru kerana ia tidak dapat dilaksanakan secara ekonomi .

Dia percaya bahawa isu ini lebih merupakan tipu muslihat politik untuk mengalihkan perhatian rakyat dari kenyataan bahawa pemerintah PN tidak tahu dan tidak mampu secara politik untuk mendorongnya.

“Pemotongan HSR sekali lagi menguatkan isu pemerintahan yang lemah dan tidak stabil, di mana negara-negara lain akan berhati-hati dan prihatin untuk berunding dan melakukan perjanjian jangka panjang dengan kami.

“Situasi politik yang berpanjangan dari pemerintahan Muhyiddin yang lemah akan semakin mengikis keyakinan negara-negara lain dan pelabur terhadap Malaysia seperti yang ditunjukkan oleh kejatuhan pelaburan langsung asing (FDI) dan penurunan penilaian Fitch.

“HSR yang masih lahir hanyalah contoh terbaru, yang saya percaya akan ada banyak lagi yang harus diikuti,” kata Puah, merujuk kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan pentadbiran PNnya.

Semalam, Malaysia dan Singapura sama-sama mengeluarkan kenyataan berasingan untuk mengumumkan penamatan automatik Perjanjian Dua Hala HSR.

Kementerian Pengangkutan Singapura mengatakan Putrajaya telah membenarkan perjanjian dua hala HSR ditamatkan dan telah bersetuju untuk memberi ganti rugi kepada republik pulau tersebut atas biaya yang telah dikeluarkan dalam memenuhi kewajibannya berdasarkan perjanjian tersebut. Malaysia, sebaliknya, mengatakan bahawa ia akan memenuhi kewajibannya berdasarkan Perjanjian Dua Hala dengan Singapura dan membayar pampasan.

Read Previous

Selepas tahun bencana, Bollywood berharap dapat kembali pada tahun 2021

Read Next

Negara-negara Asia Tenggara bergegas untuk membuat perjanjian terakhir dengan Trump

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.