The Malaysia Post

Tok Mat menginginkan hari yang lebih baik, kurang berpolitik pada 2021

Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan mengeluarkan kenyataan yang tulus hari ini yang menginginkan tahun baru yang lebih produktif dan sejahtera daripada tahun 2020, yang menurutnya telah dilanda pelbagai cabaran dan kesusahan.

Bekas menteri besar Negeri Sembilan itu mengatakan bahawa menguruskan vaksinasi Covid-19 untuk seluruh penduduk harus menjadi agenda utama pemerintah pada tahun 2021, dengan meramalkan kemungkinan besar itu merupakan cabaran logistik yang besar.

“Pertama, vaksinasi setiap rakyat Malaysia. Ia mesti disegerakan tanpa penangguhan kepada setiap rakyat Malaysia di setiap sudut dan lokasi geografi, tidak kira di mana mereka berada, ”katanya.

“Oleh itu, proses kelulusan darurat harus dipertimbangkan untuk penggunaan vaksin Covid-19, serupa dengan negara lain, tanpa menjejaskan kepentingan kesihatan dan keselamatan awam,” kata pemimpin Umno itu.

Revitalisasi ekonomi harus menjadi yang kedua, tambahnya.

Mohamad menyatakan bahawa tahun ini sebagian besar telah disia-siakan dengan “politik terbuka”, dan itu tidak boleh dibiarkan berlaku lagi.

Mulai esok, ahli politik dari semua pihak mesti mengetepikan kepentingan diri, tegasnya, sambil mendesak mereka untuk fokus memerintah secara “serius” dan bukannya meletakkan ekonomi kembali ke landasan pemulihan.

Baca Lagi | Adakah ini masa yang tepat untuk perhimpunan Malam Tahun Baru secara besar-besaran, tanya Kelvin Yii

“Revitalisasi ekonomi negara dan buka sempadan. 2020 telah sia-sia dengan politik sepanjang tahun. 2021 akan menjadi masa untuk memerintah dengan serius, ”katanya.

“Setiap unjuran optimis yang diumumkan mesti segera diterjemahkan ke dalam pemulihan dan pertumbuhan ekonomi yang nyata. Segala inisiatif radikal mesti dilaksanakan untuk meningkatkan aktiviti ekonomi, kerana kesejahteraan rakyat sangat bergantung padanya, ”tambahnya.

Mohamad juga meminta pembukaan semula sempadan antarabangsa, yang menurutnya sangat penting untuk membantu pemulihan ekonomi.

Dia mengatakan bahawa perancangan dan persiapan segera ke arah itu akan “membuktikan bahawa Malaysia adalah salah satu negara yang paling global di dunia.”

“Tidak mungkin bagi kita untuk bertahan dalam pengasingan terlalu lama,” tegas wakil presiden Umno itu.

“Malaysia yang kita kenal dan cintai pada tahun 2020 telah kehilangan status-quo dalam berbagai bidang kehidupan, kesejahteraan sosial, dan pertumbuhan ekonomi,” tambahnya. “Kita mesti mengembalikan Malaysia ke hari-hari kegemilangannya yang boleh dipuji dan banyak lagi.”

Read Previous

Muafakat Nasional tidak boleh didaftarkan, nama sudah diambil oleh orang lain, kata PAS

Read Next

Selepas tahun bencana, Bollywood berharap dapat kembali pada tahun 2021

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.