The Malaysia Post

Selepas tahun bencana, Bollywood berharap dapat kembali pada tahun 2021

Para penari berhenti bermain di set filem Bollywood tahun ini ketika industri filem India berjuang untuk mencari musim bunga dalam langkahnya pada tahun 2020 yang dahsyat.

Anus horribilis untuk industri filem paling produktif di dunia bermula dengan kematian yang memilukan pada bulan April dalam masa 36 jam cahaya mata Irrfan Khan dan Rishi Kapoor.

Yang lain yang meninggal dunia termasuk komposer Wajid Khan, yang meninggal dunia akibat coronavirus pada usia 42 tahun, pengarah Basu Chatterjee, koreografer wanita pertama Bollywood, Saroj Khan, dan S. Balasubrahmanyam, penyanyi yang dianggarkan berjumlah 40,000 lagu filem.

Tetapi, pembunuhan bintang Sushant Singh Rajput yang berusia 34 tahun pada bulan Jun merupakan akibat yang paling besar.

Saluran berita TV sensasionalis India – bersemangat untuk menjadikan industri filem sebagai sarang kejahatan – menuduh bekas kekasih Rajput, aktres Rhea Chakraborty, mendorongnya hingga mati dengan ilmu hitam dan ganja.

Baca Lagi | #BotakChallenge Syed Saddiq memperoleh lebih dari RM140,000 dalam masa kurang dari tiga hari

Selebriti berusia 28 tahun itu, yang menafikan melakukan kesalahan, menghabiskan berbulan-bulan dalam tahanan kerana didakwa membeli dadah untuk Rajput, sementara bintang-bintang seperti Deepika Padukone dibawa untuk disoal siasat ketika penyelidikan semakin meningkat.

“Ini adalah tahun yang mengerikan,” kata pelakon Swara Bhasker kepada AFP.

“Kempen fitnah oleh beberapa bahagian media terhadap industri perfileman sangat mengerikan.”

Sementara itu, sekatan virus memaksa pengeluar berhenti sejenak dalam penggambaran, sehingga beribu-ribu mata pencarian berisiko di Bollywood berbahasa Hindi dan juga industri filem serantau India yang lain.

“Kehilangan pekerjaan dan pendapatan telah menghancurkan banyak orang,” kata Bhasker.

Productions telah disambung semula, tetapi larangan pandemik melarang mereka untuk menembak urutan muzik yang rumit yang menjadi ciri khas filem Hindi.

Baca Lagi | Ijazah uni Artis Korea Hong Jin-young dibatalkan selepas mengaku plagiarisme tesis sarjana

Pawagam ditutup selama berbulan-bulan dan walaupun dibuka kembali pada bulan Oktober, penonton yang berhati-hati menjauhkan diri, dan beberapa teater tertanya-tanya apakah orang ramai akan kembali.

Perjalanan ke pawagam secara tradisional sangat terkenal di India, mulai dari tiket US $ 1 di teater layar tunggal hingga multiplex berhawa dingin yang menawarkan biryani di sebelah tempat duduk dan sundaes fudge panas. Rilis baru berhenti, dengan banyak pengeluar lebih suka menayangkan filem mereka secara langsung di platform streaming yang berkembang pesat ketika wabak itu memaksa berjuta-juta orang terkunci.

Read Previous

Tok Mat menginginkan hari yang lebih baik, kurang berpolitik pada 2021

Read Next

Projek HSR kerugian besar bagi Malaysia, kelemahan Kerajaan Perikatan terdedah, kata PKR

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.