The Malaysia Post

Rohana Sudah Pulangkan Aset 1MDB

Kuala Lumpur – Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Astro Malaysia Holdings Berhad, Datuk Rohana Rozhan dikatakan telah memulangkan AS$10 juta (RM44.26 juta) yang dikaitkan dengan dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB) kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Berita ini dilaporkan oleh akhbar Utusan Malaysia pada hari ini.

Menurut sumber yang tidak disebutkan namanya, Rohana telah memulangkan semua wang dan aset yang berkaitan dengan SPRM pada tahun lalu selepas siasatan SPRM selesai. Walau bagaimanapun, sumber tersebut tidak memberikan butir-butir terperinci mengenai bagaimana Rohana memulangkan wang tersebut, termasuk aset yang tidak dinyatakan, kepada SPRM.

“Siasatan SPRM membabitkan Rohana berhubung dana 1MDB telah selesai dan tiada apa-apa lagi yang diperlukan berhubung kes itu,” kata sumber tersebut kepada Utusan Malaysia semalam.

Tiada maklumat yang jelas

Pada 13 April tahun lalu, Rohana bersetuju untuk memulangkan AS$10 juta yang diberikan oleh bekas rakan kongsi Goldman Sachs, Tim Leissner kepadanya. Ketika di Mahkamah New York, Leissner memaklumkan bahawa beliau telah menyalurkan wang sebanyak AS$10 kepada Rohana juta yang digunakan untuk membeli sebuah rumah bernilai AS$7 juta (RM30.98 juta) di Montpelier Street, London.

Sebelum ini, Lim Lip Eng (PH-Kepong) mengemukakan sebuah soalan kepada perdana menteri mengenai isu sama ada Rohana telah memulangkan wang itu kepada kerajaan atau tidak. Hal ini dengan cepat mendapat respon daripada Datuk Seri Azalina Othman Said dalam jawapan bertulisnya di Parlimen pada hari Khamis yang lepas yang menyatakan bahawa Jabatan Peguam Negara tidak mempunyai maklumat sama ada Rohana telah memulangkan AS$10 juta kepada kerajaan.

SPRM dilaporkan menyiasat kes melibatkan Rohana berhubung wang yang diterima daripada bekas rakan kongsi Goldman Sachs, Tim Leissner pada April tahun lalu. Namun, tidak terdapat sebarang kenyataan rasmi daripada pihak SPRM mengenai perkembangan terkini dalam kes ini.

Read Previous

Jangan Anggap Nasihat Ibu Sebagai Racun – Yusof Haslam

Read Next

Pemain asal Brazil wakil Harimau Malaya Dinilai Tinggi dalam Penampilan Pertama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.