The Malaysia Post

Pemain asal Brazil wakil Harimau Malaya Dinilai Tinggi dalam Penampilan Pertama

Penganalisis bola sepak Datuk Richard Scully memberikan nilai 6.5-7 daripada 10 kepada pemain naturalisasi Paulo Josue dan Endrick dos Santos dalam perlawanan sulung mereka bagi pasukan Malaysia pada hari Khamis. Kedua-dua pemain dari Brazil bermain dengan baik dalam perlawanan persahabatan antarabangsa melawan Turkmenistan di Stadium Sultan Ibrahim.

Gol kemenangan dicapai oleh Akhyar Rashid pada minit ke-28 dengan keputusan 1-0. Permainan ini menjadi lebih bermakna kerana Malaysia yang berada di peringkat ke-145 dunia berhasil mengalahkan Turkmenistan yang berada di peringkat ke-135 dunia. Kapten KL City, Josue dan gelandang Johor Darul Ta’zim, dos Santos yang telah memperoleh kewarganegaraan Malaysia awal tahun ini, bermain dengan baik bersama Harimau Malaya.

Permainan hebat oleh dua pemain baharu Malaysia

Richard mengatakan bahawa walaupun kedua-dua pemain bermain untuk Malaysia, kesilapan dalam permainan pasti akan berlaku. Oleh itu, beliau akan memberikan penilaian antara 6.5 dan 7 untuk permainan mereka. “Kita perlu memberi mereka masa. Saya yakin mereka akan bermain lebih baik pada masa akan datang. Persembahan mereka memuaskan dan saya percaya mereka dapat meningkatkan lagi.” kata Richard lagi.

Baca lagi | Rohana Sudah Pulangkan Aset 1MDB

Richard juga terkesan dengan pemain baru kelahiran Finlandia, Nooa Laine, yang mencipta dua peluang gol ketika diperkenalkan pada separuh masa kedua. Tidak ada rasa gugup, takut atau ketakutan yang dirasakan daripadanya. Peluang bermain sepenuhnya juga diberikan kepada penjaga gol Syihan Hazmi dan permainan yang hebat telah dipamerkan olehnya.

Richard juga menyatakan keterujaan beliau mengenai permainan kali ini dan menyatakan bahawa beliau sangat terkesan dengan cara para pemain menunjukkan bakat mereka dalam perlawanan tersebut. Ini membawa maksud bahawa pasukan bola sepak Malaysia mempunyai lebih banyak pemain untuk dipilih, dan ini adalah perkara yang baik bagi pasukan tersebut.

Baca lagi | Jangan Anggap Nasihat Ibu Sebagai Racun – Yusof Haslam

“Kepulangan pemain baru yang datang mengejutkan saya. Biasanya terdapat jurang antara pemain tetap dan pemain baru. Jadi, saya memberikan penghargaan kepada (jurulatih Kim) Pan Gon untuk melakukannya dengan baik.” Richard berkata Malaysia akan menang dengan lebih meyakinkan ke atas Turkmenistan jika pemain Pan Gon dapat memanfaatkan peluang yang diciptakan.

“Ini pasti akan menjadi pengecewaan untuk mana-mana jurulatih (untuk melihat peluang yang terbuang), tetapi kebaikan adalah, kita mencipta peluang,” kata Richard.

Read Previous

Rohana Sudah Pulangkan Aset 1MDB

Read Next

Tiada Lagi Hukuman Penjara Seumur Hidup

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.