The Malaysia Post

Mengapa memanggil Darurat apabila Putrajaya mempunyai kekuatan yang cukup untuk mengekang Covid-19?

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menganggap pengisytiharan Darurat itu tidak perlu, dengan alasan kerajaan persekutuan mempunyai cukup kuasa untuk mengekang wabak Covid-19.

Dia juga dilaporkan mengatakan bahawa rakyat Malaysia cukup patuh dengan perintah pemerintah, dengan undang-undang yang cukup untuk menangani mereka yang tidak mematuhi peraturan penguncian.

“Kami tidak tahu bagaimana keadaan darurat menghentikan kami dari pergerakan,” katanya dilaporkan dalam Free Malaysia Today.

“Sekarang, walaupun tanpa darurat, pemerintah memiliki kekuatan yang cukup untuk mengekang penyebaran Covid-19.”

Pengasas Parti Pejuang Tanah Air juga mencadangkan agar Parlimen digantung kerana Perikatan Nasional tidak mendapat sokongan yang cukup daripada ahli parlimen berikutan penarikan Ahli Parlimen Machang Umno, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub.

Ketika diminta untuk mengomentari potensi risiko yang ditimbulkan oleh pemilihan cepat, dia mengatakan bahawa virus itu dapat menyebar ke separuh populasi, dengan mengutip jajak pendapat negeri Sabah yang memicu lonjakan kes sebagai contoh.

Baca Lagi | Jangkakan lebih ramai Ahli Parlimen Umno menarik sokongan untuk Perikatan kata Nazri

“Saya berusia 95 tahun. Tidak boleh berjalan seperti sebelumnya Jangan bilang saya harus berdiri lagi, “katanya kepada wartawan ketika diminta mengulas mengenai apakah dia akan bertanding dalam pilihan raya akan datang.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengatakan bahawa sesi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri, serta pilihan raya, akan ditangguhkan sehingga pemberitahuan lebih lanjut berikutan pengisytiharan Darurat sebelumnya.

Dia juga mengatakan bahawa dia telah memutuskan untuk tidak mengadakan pemilihan cepat karena adalah tugasnya untuk melindungi nyawa orang dan kesejahteraan negara di tengah pandemi Covid-19, dan berjanji bahawa ia akan berlaku sebaik keadaan bertambah baik.

Awal hari ini, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengisytiharkan keadaan Darurat di negara ini sehingga 1 Ogos, atau sehingga gelombang Covid-19 sekarang reda.

Selain itu, Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Nazri Aziz hari ini mengumumkan penarikan sokongannya kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang berasal dari Bersatu.

Bekas menteri itu adalah anggota parlimen Umno kedua yang melakukannya sejak tahun bermula, setelah Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan.

Nazri juga mengecam Muhyiddin kerana meminta keadaan darurat untuk terus berkuasa ketika dia tidak lagi memerintah majoriti di Dewan Rakyat. Menurut Nazri, Muhyiddin mengakui kekalahan dengan melakukannya.

Read Previous

Pembangkang melabelkan pengumuman Darurat sebagai langkah politik yang membahayakan demokrasi

Read Next

Penyanyi K-pop Nancy dari Momoland akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Peeping Tom

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.