The Malaysia Post

Pasukan kebangsaan yakin FAM boleh pergi ke luar negara untuk bertanding

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) akan memastikan bahawa pasukan bola sepak kebangsaan akan bertanding di pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2022/2023, yang dijadualkan disambung semula pada bulan Mac.

Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin berkata, mereka akan berusaha mendapatkan kebenaran agar skuad ketua jurulatih Tan Cheng Hoe pergi ke luar negara untuk meneruskan misi mereka untuk layak ke Piala Asia 2023 dan, dengan itu, mengelakkan risiko dikenakan penalti kerana tidak ikut serta.

Dia juga mengatakan bahawa saat ini ada proposal untuk kelayakan ditunda dan diadakan dalam format karnival pada bulan Juni, dengan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) akan membuat keputusan mengenai hal ini dalam waktu dekat.

“Tetapi bulan Jun adalah tarikh akhir yang mana badan pengelola bola sepak dunia FIFA mahu kejohanan itu diadakan. Mana-mana pasukan yang tidak dapat keluar dari negara mereka untuk bertanding di peringkat kelayakan akan mendapat mata yang dinyatakan dinyatakan batal dan tidak sah.

“Saya akan memastikan pasukan kebangsaan kita pergi untuk bertanding di peringkat kelayakan. Pemerintah, termasuk MKN (Majlis Keselamatan Negara) dan KBS (Kementerian Belia dan Sukan), telah diberitahu, ”katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa eksekutif ke-12 FAM di Wisma FAM, Kelana Jaya di sini hari ini.

Baca Lagi | Mengapa memanggil Darurat apabila Putrajaya mempunyai kekuatan yang cukup untuk mengekang Covid-19?

Namun, Hamidin berharap pasukan kebangsaan akan bersedia sekiranya kelayakan diadakan seperti yang dirancang awal, yang akan menyaksikan Malaysia akan bertanding di Emiriah Arab Bersatu (UAE) di Dubai pada 25 Mac sebelum menyambut Vietnam pada 30 Mac dalam perlawanan Kumpulan G.

Dia juga menjelaskan bahawa kelulusan kelima-lima pasukan dalam kumpulan itu diperlukan agar kelayakan diadakan dalam format karnival pada bulan Jun sekiranya AFC memutuskan demikian.

“Sekarang ini, Malaysia, Indonesia dan Thailand menghadapi kesukaran untuk melakukan perjalanan ke luar negeri sementara tidak apa-apa dengan Vietnam dan UAE. Jadi, kami memerlukan kesepakatan semua pasukan dalam kumpulan, ”katanya.

Melayakkan diri ke Final Piala Asia 2023 adalah misi pasukan kebangsaan di bawah rancangan Peta Jalan F: 30 FAM dan Malaysia kini berada di landasan yang betul untuk layak dalam prestasi. Malaysia terakhir melayakkan diri ke Final Piala Asia pada tahun 1980 ketika diadakan di Kuwait.

Selepas lima perlawanan kumpulan, Malaysia hanya ketinggalan dua mata di belakang pendahulu Kumpulan G, Vietnam, yang mempunyai 11 mata. Thailand berada di kedudukan ketiga dengan lapan mata, UAE keempat dengan enam mata dan Indonesia menaikkan kedudukan tanpa satu mata. “Kami telah memberitahu dan mengirimkan surat kepada MKN melalui KBS bulan lalu mengenai pertandingan pada bulan Mac, ketika kami perlu melakukan perjalanan ke UAE dan kembali serta meminta izin khas untuk menjalani karantina hotel segera bersama pasukan pelawat dan FIFA pegawai. Ini telah dipersetujui secara lisan, ”tambahnya.

Read Previous

Ketua Upko mengajak pengkritik Umno Muhyiddin untuk bersatu dengan Pakatan Plus

Read Next

Juara Olimpik, Marin membuat permulaan pantas di Terbuka Thailand

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.