The Malaysia Post

Juara Olimpik, Marin membuat permulaan pantas di Terbuka Thailand

Carolina Marin dari Sepanyol melalui pusingan pertama badminton Terbuka Thailand pada hari Selasa ketika dia memulai musim dengan pantas, enam bulan sebelum pertahanan gelaran Olimpiknya.

Bekas pemain nombor satu dunia itu berjaya membuat Qi Xuefei yang berada di kedudukan ke-37 Perancis, memenangi permainan pertama hanya dalam 15 minit sebelum menyegelnya 21-10, 21-12.

Terbuka Thailand adalah yang pertama dari tiga kejohanan restart berturut-turut di Bangkok ketika bulu tangkis disambung semula selepas coronavirus yang dilanda 2020.

“Saya berasa sangat gembira dapat kembali ke gelanggang setelah beberapa bulan tanpa kejohanan. Saya sangat merindukannya, ”kata Marin.

“Saya ingin mengembalikan rasa persaingan ini, iaitu adrenalin. Saya datang dengan tekad untuk menang tetapi juga untuk fokus pada rancangan permainan saya.

Baca Lagi | Penyanyi K-pop Nancy dari Momoland akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Peeping Tom

“Menang di sini adalah yang saya mahukan. Saya ingin memenangi gelaran di sini. “

Ia adalah acara antarabangsa pertama berusia 27 tahun itu sejak tewas di final Terbuka Denmark pada bulan Oktober.

Pada hari Isnin, pemain beregu campuran Mesir Adham Hatem Elgamal diuji positif untuk coronavirus dan menarik diri dari kejohanan.

Bintang India Saina Nehwal adalah antara tiga pemain lain yang positif tetapi dibenarkan bermain kerana jangkitan mereka bersejarah, menurut Persekutuan Badminton Dunia.

Saina Nehwal adalah antara empat pemain antarabangsa yang positif untuk Covid-19 di Terbuka Thailand hari ini, ketika pegawai sukan bergegas menahan kemungkinan wabak dalam gelaran gelanggang kejohanan itu.

Persekutuan Badminton Dunia mengatakan empat ujian positif telah diperiksa semula, dan Nehwal sedang menerima rawatan perubatan di sebuah hospital di Bangkok.

Suami pemenang pingat gangsa Olimpik, pesaing perseorangan lelaki, Parupalli Kashyap, telah menjalani pengasingan hotel.

Nehwal tweet hari ini bahawa dia diberitahu untuk pergi ke hospital oleh pegawai “sebelum pemanasan” untuk perlawanan yang dijadualkannya sehari sebelumnya.

Perlawanannya menentang Selvaduray Kisona dari Malaysia telah dinyatakan sebagai jalan keluar bersama dengan pertembungan Kashyap dengan Jason Anthony Ho-Shue dari Kanada.

Badminton India telah mengesahkan HS Prannoy juga positif dan juga telah dihantar ke hospital Bangkok.

Dua shuttler yang tidak disebutkan namanya – dari Jerman dan Mesir – akan diuji semula setelah sampel yang sama diperiksa lagi dan kembali negatif.

“Seluruh pasukan India telah dikategorikan sebagai risiko tinggi oleh pihak berkuasa kesihatan Thailand dan semua pemain dan rombongan mereka kini dikuarantin sendiri di bilik mereka di hotel,” kata persekutuan itu dalam satu kenyataan.

Persekutuan mengesahkan bahawa walaupun dianggap “berisiko tinggi” pemain India yang lain tetap dibenarkan pergi ke Arena Impak Muang Thong Thani untuk perlawanan mereka hari ini.

Terbuka Thailand adalah yang pertama dari tiga kejohanan badminton berturut-turut yang dimainkan dalam keadaan selamat secara bio dan di belakang pintu tertutup di Bangkok, yang memuncak pada Final Jelajah Dunia dari 27 Januari.

Ketua badminton Thailand bulan lalu memberitahu AFP bahawa kejohanan akan menjadi yang “paling selamat di dunia”. Badminton telah diketepikan sejak Kejuaraan All England pada bulan Mac, tetapi pemain dan penganjur akan berharap untuk tahun yang kurang terganggu ketika mereka bersiap untuk Olimpik Tokyo mulai bulan Julai.

Read Previous

Pasukan kebangsaan yakin FAM boleh pergi ke luar negara untuk bertanding

Read Next

Pasukan cybertrooper Malaysia menggunakan kakitangan sepenuh masa, yang digunakan oleh ahli politik dan perniagaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.