The Malaysia Post

Salahuddin Ayub: Kerajaan Mahu Perluas Inisiatif ‘Rahmah’ Melangkaui Makanan

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub

Kerajaan mahu memperluaskan inisiatif “Rahmah” dengan menambah bilangan peserta dan penaja, bukan sahaja untuk hidangan tetapi juga produk lain.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan Menu Rahmah di Restoran Stadium Nasi Kandar hari ini.

Beliau berkata kerajaan akan bekerjasama dengan bank dan pemain industri lain untuk menangani peningkatan kos sara hidup.

“Ini menunjukkan KPDN lebih yakin dan lebih terlibat supaya kita boleh fokus untuk mengajak mereka membantu menangani kos sara hidup.

“Jika kita terus (melibatkan) syarikat besar seperti Petronas dan bank, saya pasti mereka (syarikat lain) akan tampil untuk membantu,” tambahnya.

Tambah Salahuddin, tiada had masa atau paksaan bagi mana-mana restoran untuk melaksanakan hidangan Menu Rahmah kerana ia hanyalah inisiatif untuk membantu mereka yang memerlukan dengan makanan yang lebih murah.

Baca Lagi | Paradoks Kemarahan Netizen dan Memalukan Dalam Talian

Baca Lagi | Azmin Ali Panggil Tamat Masa Kerjaya Politik

Menu Bajet

Mengenai dakwaan bahawa inisiatif Menu Rahmah hanyalah pengulangan “Menu Bajet” yang dilaksanakan semasa pentadbiran Barisan Nasional, beliau berkata, “Saya tidak menafikan usaha yang telah dilakukan sebelum ini. Baik tetap baik. Saya hanya meneruskan kerja yang baik.

“Asalkan perut orang kenyang. Itu niat kami.”

Salahuddin melancarkan inisiatif Menu Rahmah pada 31 Jan, dengan sebanyak 15,000 kedai makan menyertai usaha membantu mengurangkan kos sara hidup rakyat Malaysia.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Azmin Ali Panggil Tamat Masa Kerjaya Politik

Read Next

Peranan Genetik dalam Personaliti dan Tingkah Laku

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.