The Malaysia Post

Paradoks Kemarahan Netizen dan Memalukan Dalam Talian

Hanis Nadiah Onn Digantung daripada Pasukan Kebangsaan

Minggu lepas pemain hoki negara Hanis Nadiah Onn digantung selama-lamanya daripada pasukan kebangsaan selepas membuat kenyataan berbaur perkauman di media sosial berkaitan konsert AR Rahman baru-baru ini.

Dijangka, dia mendapat sambutan hangat daripada netizen sehingga dia memadamkan postingnya dan memohon maaf tetapi tidak pada masanya untuk menghalang Majlis Sukan Negara dan Persekutuan Hoki Malaysia memutuskan penalti.

Kes Hanis sesuai dengan formula yang kita lihat diulang berpuluh-puluh kali setiap tahun: Individu membuat komen kontroversi, perkauman atau biadap dalam talian. Beribu-ribu netizen mengamuk. Mereka mengecam dan memalukan pelakunya dalam talian, berkongsi dan membuat viral kesalahan mereka berjuta kali (mea culpa juga, sekiranya anda tertanya-tanya). Permintaan maaf jatuh ke telinga. Hukuman atau pembatalan semacam berikut.

Bilas, Ulang.

Biar saya jelaskan: kenyataan Hanis sama sekali tidak wajar. Ia adalah perkauman, biadap, tidak hormat dan tidak ada orang yang menghormati diri sendiri harus berkata perkara seperti ini.

Salah Laku Itu Nyata

Soalan saya, bagaimanapun, adalah sejauh mana “perang keadilan sosial” seperti ini sebenarnya mengubah masyarakat atau bahkan baik untuk kita?

Saya akan segera keluar dan mengatakan bahawa, kerana seseorang yang sering (dengan bangga) memanggil pengguna untuk kenyataan taksub mereka, hidup saya tidak menjadi lebih baik dengan fakta bahawa saya melakukannya.

Baca Lagi | Tujuh Langkah untuk Keselamatan Gempa Bumi

Baca Lagi | Filem Aksi Terbaik untuk Ditonton pada 2023

Hubungan saya dengan orang ramai tidak bertambah baik akibatnya, saya tidak muncul seorang yang lebih prihatin terhadap komuniti terdekat saya dan, sebenarnya, hampir satu-satunya hasil daripada saya menjadi pahlawan keadilan sosial kerusi berlengan ialah rasa gembira, sombong dan sifat agresif yang saya dapat daripada pertukaran Twitter atau Reddit yang singkat itu.

Jadi saya berjaya memalukan seseorang yang telah membuat kenyataan perkauman dalam talian.

Adakah terdapat peningkatan bersih dalam keseluruhan kebaikan dalam masyarakat? Apabila orang ramai dipermalukan melalui Instagram atau Twitter (dan mereka kemudiannya dibatalkan atau dipecat atau apa sahaja), adakah kita memupuk hubungan etnik yang benar-benar menghormati atau memerangi elitisme atau ketaksuban dengan cara yang berkesan?

Perasaan malu bermoral mungkin mempunyai faedah (cth, meminta orang bertanggungjawab atas kata-kata dan tindakan mereka) tetapi terdapat juga sisi gelap yang saya percaya diburukkan lagi oleh media sosial: Kecenderungan untuk tidak berperikemanusiaan pesalah dan mendorong nafsu darah di kalangan peserta.

Pahlawan Keadilan Sosial

Adakah kita semua secara amnya menjadi lebih sensitif dan mengambil berat terhadap orang lain, ATAU adakah kita hanya menjadi lebih hipersensitif dan hiper benci terhadap orang yang tidak?

Pemikiran “pahlawan keadilan sosial”, malangnya, menggoda kita untuk menguasai dan mengejek orang dalam pertimbangan moral, sabitan dan hukuman yang bukan jalan ke hadapan bagi sesebuah masyarakat.

Seolah-olah kita sendiri tidak pernah membuat teguran yang meragukan atau biadap sebelum ini.

Seolah-olah kita tidak pernah mengalami “kentut otak” dan mengatakan apa yang “sebenarnya” kita fikirkan tentang individu atau kumpulan tertentu.

Seolah-olah kita seperti orang suci, hanya menulis perkara yang sangat positif dan memberi inspirasi.

Akhirnya, dalam kemarahan netizen tidak ada perkhidmatan yang terlibat membantu sama ada mangsa atau pelaku.

Read Previous

Filem Aksi Terbaik untuk Ditonton pada 2023

Read Next

Azmin Ali Panggil Tamat Masa Kerjaya Politik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.