The Malaysia Post

Lapan Barangan Makanan Disenaraikan Di Bawah Skim Kawalan Harga untuk CNY

Skim Harga Maksimum Musim Perayaan

Lapan jenis barangan makanan telah diwartakan di bawah Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) sempena Tahun Baharu Cina 2023 yang akan berlangsung selama 15 hari berkuat kuasa 15-29 Jan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata lapan barangan itu ialah ikan bawal putih (berat 200 hingga 400 gm setiap satu); udang putih (antara 41 dan 60 keping setiap kg); bawang putih dari China; kentang import (China); kobis bulat yang diimport (Indonesia dan China tidak termasuk Beijing); babi ladang hidup; perut babi dan daging babi tanpa lemak dan berlemak.

“Penguatkuasa KPDN kita akan memantau dan mengawal harga ini selama tujuh hari sebelum perayaan, sehari semasa perayaan dan tujuh hari selepas perayaan,” katanya pada sidang media ketika melawat pasar raya (Lotus) di sini hari ini sebelum melakukan tinjauan terhadap barang keperluan di sana.

Baca Lagi | Panduan Terbaik untuk Teh

Baca Lagi | AirAsia Ride Merancang untuk Melayan Pasaran Singapura menjelang Jun 2023

Data Harga Runcit

Salahuddin berkata, harga runcit maksimum yang ditetapkan untuk ikan bawal putih ialah RM42 sekilogram; udang putih (RM39 sekilogram); bawang putih putih (RM8.50 sekilogram); kentang (RM4 sekilogram); kobis bulat (RM4 sekilogram); babi ladang hidup (RM15 sekilogram); perut babi (RM36 sekilogram) dan daging babi tanpa lemak dan lemak (RM25 sekilogram).

“Jadi saya harap tidak ada peniaga atau premis yang dikenakan denda atau dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa…bekerjasama supaya kita dapat memberi kegembiraan kepada rakyat terutama ketika kita berdepan dengan isu kos sara hidup sekarang,” katanya.

Untuk rekod, mana-mana peniaga yang melakukan kesalahan dengan tidak mematuhi peraturan skim harga maksimum akan dikenakan tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Sementara itu, beliau berkata bekalan telur mencukupi di pasaran, namun hasil tinjauannya terutama selepas pelancaran Ops Terjah mendapati beberapa lokasi masih kekurangan telur.

Salahuddin Minta Pengguna Melapor

Sehubungan itu, Salahuddin meminta pengguna melaporkan terus sekiranya menghadapi kekurangan di kawasan mereka untuk tindakan segera diambil.

“Dalam Ops Terjah yang sedang berjalan setakat ini, semalam saya menerima laporan di Jempol (kekurangan telur), sebelum itu laporan di Johor Bahru, dan sebelum itu laporan datang dari sempadan Kedah.

“Jadi, saya telah mengarahkan pegawai penguat kuasa untuk melakukan pemeriksaan segera supaya kita dapat menangani perkara itu dengan cepat,” katanya.

Beliau berkata hasil pertemuan kementeriannya dengan Kementerian Pertanian dan Keselamatan Makanan (MAFS) isu bekalan telur dijangka dapat diselesaikan dalam tempoh tiga bulan.

Read Previous

AirAsia Ride Merancang untuk Melayan Pasaran Singapura menjelang Jun 2023

Read Next

Draf Alasan Buruk untuk Keluar Pusingan Pertama dari Terbuka Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.