The Malaysia Post

Draf Alasan Buruk untuk Keluar Pusingan Pertama dari Terbuka Malaysia

Draf Alasan Buruk Rashid Sidek memberitahu Zii Jia

Pemain perseorangan lelaki profesional negara Lee Zii Jia nampaknya tersandung apabila, disingkirkan oleh pemain semakin meningkat Kodai Naraoka dari Jepun pada Terbuka Malaysia 2023 semalam, dia memilih angin — yang dianggap sebagai tuntutan yang tidak munasabah.

Pengkritik mesra tidak kurang lagenda badminton negara sendiri, Datuk Rashid Sidek berpendapat Zii Jia yang menduduki ranking kedua terbaik dunia perlu menerima hakikat bahawa draf akan timbul di mana-mana venue.

“Melalui ranking (tinggi), Zii Jia tidak sepatutnya kalah kerana masalah draf adalah fenomena biasa… pemain lain juga sentiasa menghadapi isu yang sama.

“Beliau perlu tahu bagaimana untuk menyesuaikan diri dengan draf dengan menukar taktik dan pelan permainan yang sesuai untuk keadaan sedemikian,” kata Rashid ketika dihubungi Bernama hari ini.

Zii Jia Mengalami Rasa Malu

Zii Jia mengalami keaiban apabila tersingkir pusingan pertama di laman sendiri apabila dia dihantar dengan kelebihan 21-13, 17-21, 19-21 oleh Naraoka di Axiata Arena, di sini, semalam.

Sebaliknya, Rashid, yang memenangi gelaran perseorangan lelaki Terbuka Malaysia tiga tahun berturut-turut sejak 1990, berkata Zii Jia sepatutnya lebih bermurah hati dengan menerima hakikat bahawa lawannya bermain lebih baik dan layak menang malam tadi.

Baca Lagi | AirAsia Ride Merancang untuk Melayan Pasaran Singapura menjelang Jun 2023

Baca Lagi | Lapan Barangan Makanan Disenaraikan Di Bawah Skim Kawalan Harga untuk CNY

Dalam pada itu, bekas pemenang pingat gangsa Olimpik 1996 itu percaya Zii Jia harus mempunyai jurulatih jika mahu terus meningkat.

Pemain muda berusia 24 tahun itu, ketika ditemui selepas tewas mengejut kepada Naraoka, menegaskan dia tidak menyesal bergerak ke hadapan tanpa jurulatih di sisinya selepas berpisah dengan Indra Wijaya November lalu.

Walaupun permulaan buruk Zii Jia pada musim 2023, Rashid berharap juara All-England 2021 itu akan segera kembali ke landasan kemenangannya agar tidak menjejaskan kedudukannya dalam ranking Persekutuan Badminton Dunia (BWF).

Bekas Juara Terbuka Malaysia

Sementara itu, seorang lagi bekas juara Terbuka Malaysia, Ong Ewe Hock memerhatikan bahawa Zii Jia perlu meningkatkan kekuatan mentalnya dan tampil dengan strategi yang lebih baik untuk mengatasi lawannya.

“Saya rasa dia bermain agak baik kerana kuasa itu ada. Namun, ada dua perkara yang perlu dia sesuaikan iaitu kekuatan mental dan strategi permainan ke arah penghujung perlawanan,” katanya.

Juara 1996 dan 2001 itu juga tidak menolak kemungkinan pemain Kedah itu mungkin berada di bawah tekanan yang besar untuk bermain di tanah air, yang akhirnya menyebabkan dia tunduk berjinak-jinak daripada pertandingan itu apabila penyokong terdiam.

Jadi, nasib Zii Jia masih bertiup kencang — dia tidak ketinggalan untuk keluar awal dalam Terbuka Malaysia.

Selain kekalahan pusingan kedua kepada pemain Indonesia Shesar Hiren Rhustavito tahun lalu, dia juga mengalami kekalahan pusingan pertama kepada Suppanyu Avihingsanon dari Thailand apabila dia membuat penampilan sulung Terbuka Malaysia pada 2019.

Read Previous

Lapan Barangan Makanan Disenaraikan Di Bawah Skim Kawalan Harga untuk CNY

Read Next

Putrajaya Menentang Harga Telur Terapung, Kata Timbalan Menteri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.