The Malaysia Post

AirAsia Ride Merancang untuk Melayan Pasaran Singapura menjelang Jun 2023

AirAsia Ride Merancang untuk Melayan Pasaran Singapura

Capital A Bhd merancang untuk melancarkan perkhidmatan e-hailingnya, airasia ride, di Singapura menjelang Jun tahun ini.

Ketua pegawai eksekutif Tan Sri Tony Fernandes berkata proses mendapatkan lesen untuk Singapura sedang berjalan dan kumpulan itu menjangkakan ia boleh diperoleh pada suku ini (S1 2023).

“Kami membuka lebih banyak bandar di Malaysia dan Singapura akan datang pada Jun, kemudian kami melihat Filipina dan sebagainya,” katanya semasa sidang media di acara penghargaan penunggang dan pemandu airasia Super App di sini hari ini.

Pasaran Malaysia, Thailand dan Indonesia

Pada masa ini, syarikat itu beroperasi di pasaran Malaysia, Thailand dan Indonesia.

Fernades berkata setakat ini, terdapat sekurang-kurangnya 400 pemandu sepenuh masa dengan tunggangan airasia.

Baca Lagi | Resepi Kek Red Velvet

Baca Lagi | Panduan Terbaik untuk Teh

Begitu juga bagi makanan airasia, peningkatan jumlah penunggang sepenuh masa, yang berjumlah kira-kira 100 orang pada masa ini, telah mencapai kadar siap (pesanan) yang lebih tinggi iaitu 85 peratus dan meningkatkan prestasi kelajuan penghantaran dengan ketara, katanya.

“Pada asasnya, program pekerjaan sepenuh masa untuk pemandu dan penunggang kami bukan sahaja meningkatkan produktiviti dan kecekapan tetapi juga mewujudkan persekitaran kerja yang lebih kondusif dan memberikan mereka keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih baik,” katanya.

Pemandu Air Asia Ride

Sementara itu, ketua pegawai eksekutif wilayah airasia ride Lim Chiew Shan berkata kumpulan itu sedang melihat gabungan pemandu fleksibel dan sepenuh masa untuk pasaran Singapura.

“Kami menyasarkan untuk melihat keuntungan (bermula) tahun ini (dan berkemungkinan) kami akan menjadi syarikat ride-hailing pertama yang mengaut keuntungan dalam dua tahun pelancaran,” katanya.

Read Previous

Panduan Terbaik untuk Teh

Read Next

Lapan Barangan Makanan Disenaraikan Di Bawah Skim Kawalan Harga untuk CNY

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.