The Malaysia Post

Panduan Terbaik untuk Teh

Fakta Dari Mitos Mengenai Teh

Semua teh dibuat daripada daun tumbuhan camellia sinensis. Jenis teh yang berbeza ditentukan oleh penapaian dan pemprosesan selepas itu daun dipetik. Berikut ialah panduan kepada lima jenis teh yang berbeza.

Teh putih

Penapaian
Jenis teh yang paling kurang diproses. Daun teh putih adalah bentuk tumbuhan camellia sinensis yang paling tulen dan paling kurang, yang mana semua daun teh dipetik.

Bau
Lembut dengan nota bunga yang lembut.

Kaedah membancuh
Air mendidih memusnahkan kelazatan teh putih, tetapi air yang bersuhu kira-kira 80C sesuai untuk mengeluarkan perisanya. Curam selama kira-kira tiga minit.

rasa
Rendah tannin (sebatian kimia pahit yang secara semula jadi berlaku dalam pokok teh), dan oleh itu rendah astringen. Bersih, halus, lembut dan mengandungi paling sedikit kafein. Kandungan antioksidan yang tinggi didakwa menjadikan teh putih sebagai pencegahan kanser yang sangat mujarab.

Contoh biasa
Teh jarum perak.

Teh hijau

Penapaian
Daun hanya 70 peratus ditapai, manakala selebihnya disimpan segar. Kadang-kadang, daun teh hijau dibiarkan segar sepenuhnya.

Bau
Sama seperti rumput yang baru dipotong.

Kaedah membancuh
Rendam dalam air 90C selama kira-kira tiga minit. Daun yang dibiarkan terlalu lama di dalam air mengeluarkan lebih banyak tanin daripada yang ideal.

rasa
Berumput, tumbuh-tumbuhan dan kadangkala berkayu. Teh hijau mengandungi kafein, tetapi terima kasih kepada kandungan theanine, ia tidak memberikan anda rasa gelisah dan sakit kepala yang biasa anda jangkakan daripada pengambilan pagi biasa anda. Seperti teh putih, sifat antioksidannya membantu melindungi daripada kanser.

Contoh biasa
Teh serbuk mesiu.

Baca Lagi | Makanan Mexico Terbaik di Kuala Lumpur

Baca Lagi | Resepi Kek Red Velvet

Teh oolong

Penapaian
Oolong layu dan sebahagiannya ditapai sebelum dimasak dengan api yang tinggi. Hasilnya adalah daun yang garing dan kering.

Bau
Jika teh hijau berbau rumput yang baru dipotong, oolong menanggung bau rumput hangus.

Kaedah membancuh
Suhu air hendaklah antara 80C dan 100C dan daun hendaklah direndam selama tiga hingga lima minit.

rasa
Jelas kurang keemasan dan berbunga daripada teh lain, yang bermaksud bahawa ia bertubuh penuh, kompleks dan kuat. Oolong Taiwan – juga dikenali sebagai teh Formosa – dianggap antara yang terbaik di dunia.

Contoh biasa
Teh oolong dong ding.

Tisane

Penapaian
Tisanes tidak mengandungi daun teh, yang secara teknikalnya membatalkan kelayakannya daripada menjadi teh, tetapi budaya meminum infusi seperti teh herba yang berpanjangan menjadikannya boleh diterima secara budaya untuk menganggapnya sebagai teh.

Bau
Bergantung pada jenis buah, bunga, herba atau rempah yang digunakan, tisane sangat wangi.

Kaedah membancuh
Suhu membancuh berbeza mengikut jenis bahan, tetapi untuk membuat teh yang lebih kuat, tambahkan lebih banyak teh daripada memanjangkan masa perendaman.

rasa
Tisanes biasanya berbunga, halus dan lembut. Ketiadaan kafein atau tanin menjadikannya sangat sedap sebelum tidur.

Contoh biasa
Teh bunga raya.

Teh hitam

Penapaian
Teh yang paling popular di dunia Barat, teh hitam ditapai sepenuhnya, menghasilkan daun yang berwarna hitam, berulat dan panjang.

Bau
Berbunga, cerah dan sangat wangi.

Kaedah membancuh
Daun perlu diselitkan dalam air mendidih selama kira-kira lima minit. Teh hitam sering menghadapi nasib malang kerana terlalu menyeduh, yang mengakibatkan rasa pahit.

rasa
Licin, keemasan dan kuat. Teh hitam sepatutnya manis secara semula jadi, dan sesuai dengan pencuci mulut pada sesi minum petang.

Contoh biasa
Teh sarapan Inggeris.

Read Previous

Resepi Kek Red Velvet

Read Next

AirAsia Ride Merancang untuk Melayan Pasaran Singapura menjelang Jun 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.