The Malaysia Post

Putrajaya Menentang Harga Telur Terapung, Kata Timbalan Menteri

Kerajaan Berpegang Pada Pendiriannya

Kerajaan tetap dengan pendiriannya untuk tidak mengapungkan harga telur dan mengekalkan harga di bawah kawalan harga, kata Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Fuziah Salleh.

Beliau berkata walaupun terdapat permintaan daripada pihak tertentu, kerajaan lebih suka mengawal harga telur buat masa ini.

“Isu ini melibatkan bekalan (telur) dan kawalan harga. Dari segi bekalan, kami berada dalam fasa terakhir untuk menstabilkannya.

Baca Lagi | Lapan Barangan Makanan Disenaraikan Di Bawah Skim Kawalan Harga untuk CNY

Baca Lagi | Draf Alasan Buruk untuk Keluar Pusingan Pertama dari Terbuka Malaysia

“Bagi kawalan harga, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri telah menyatakan hasrat untuk mengawal harga telur, tetapi ia hanya akan bertahan sehingga ekonomi kita pulih dan pengguna mempunyai kuasa beli.

“Setakat ini, kami masih berpegang kepada pendirian untuk mengekalkan apa yang ada sekarang,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan inisiatif Aduan Suri dan Peremajaan Semula Saluran Aduan Kepenggunaan Kementerian sempena Karnival Jualan Rahmah, di sini hari ini.

Peruncit Telur

Sementara itu, ditanya mengenai dakwaan beberapa peruncit telur mengenakan caj tambahan bagi kos pengangkutan dan pengendalian yang membebankan pengguna, Fuziah berkata kementerian sedang menyiasat perkara itu.

Beliau berkata dalam isu ini kerajaan tidak boleh menyalahkan peruncit kerana bekalan telur tidak dibeli pada harga borong.

“Kami tidak boleh meletakkan kesalahan sepenuhnya kepada peruncit. Kami akan bekerjasama dengan beberapa kementerian untuk menyiasat perkara itu,” katanya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Draf Alasan Buruk untuk Keluar Pusingan Pertama dari Terbuka Malaysia

Read Next

Rapid Rail Menjelaskan Tekanan Udara Rendah Di Sebalik Pecahan Waktu Sibuk di MRT

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.