The Malaysia Post

Apakah Matriks, Sebenarnya?

Matriks

Sudah 22 tahun sejak The Matrix mempopularkan idea bahawa realiti adalah ilusi dan kita semua sebenarnya berada di dalam sekumpulan cecair, berfungsi sebagai nutrien untuk mesin. Ia kedengaran hebat kepada kebanyakan orang – fiksyen sains biasa – tetapi terdapat saintis dan ahli falsafah tertentu yang percaya bahawa The Matrix, bersama-sama dengan sekuel The Matrix Resurrections yang telah lama ditunggu-tunggu, menimbulkan beberapa persoalan serius sama ada kita benar-benar hidup dalam simulasi komputer.

Jadi, adakah kita? Anda mengambil pil biru dan artikel itu tamat. Anda menutup laman web dan kembali untuk membersihkan kerak cerek. Anda mengambil pil merah dan anda terus membaca dan Rizwan Virk, saintis komputer dan pengarang The Simulation Hypothesis, akan menunjukkan kepada anda betapa dalam lubang arnab itu.

“Saya fikir ia lebih berkemungkinan daripada tidak bahawa kita berada dalam beberapa jenis simulasi, ” kata Virk, yang bukunya dibina di atas kertas 2003 oleh ahli falsafah Oxford Nick Bostrom yang bertanya sama ada kita hidup dalam simulasi komputer. Ia berpendapat bahawa hasil yang paling mungkin, antara tiga pilihan, ialah tamadun yang maju akan bertahan cukup lama untuk dapat membangunkan teknologi untuk mencipta pelbagai dunia simulasi.

“Ini bermakna terdapat banyak realiti simulasi dan hanya ada satu realiti asas,” jelas Virk. “Oleh itu, realiti manakah yang paling mungkin anda alami – 99 realiti simulasi atau realiti asas satu? Anda lebih berkemungkinan berada di peringkat 99.”

Ia adalah teori yang masih belum dibuktikan, tetapi ia juga tidak disangkal. Salah satu hujah besar Virk adalah berdasarkan frasa ahli fizik John Wheeler ‘it from bit’, idea bahawa asas Alam Semesta bukanlah tenaga atau jirim tetapi maklumat, dengan setiap zarah subatomik mewakili sedikit. “Kami pada dasarnya boleh mencetak sebarang objek 3D, dan gen hanyalah data,” kata Virk.

Baca Lagi | Peranan Genetik dalam Personaliti dan Tingkah Laku

Baca Lagi | Sejarah JDM (Pasaran Domestik Jepun)

Adakah kita Hidup dalam Simulasi?

Ini memberi masukan kepada hujahnya yang lebih besar bahawa jika multiverse – hipotesis bahawa setiap kali keputusan dibuat, ia mewujudkan garis masa baharu – adalah nyata, ia menyokong premis bahawa realiti adalah digital dan bukannya fizikal. “Tiada apa-apa dalam alam semula jadi yang menduplikasi keseluruhan objek fizikal yang besar, terutamanya dalam sekelip mata,” katanya, “tetapi agak mudah untuk menduplikasi maklumat dan kemudian memberikan maklumat itu seperti yang diperlukan.”

Dia juga memetik kesan pemerhati, fenomena dalam fizik di mana tindakan memerhati sesuatu sahaja boleh mengubahnya. “Itu tidak masuk akal jika anda hidup dalam realiti fizikal tunggal,” kata Virk, “tetapi dalam permainan video kami hanya menjadikan dunia apabila anda perlu melihatnya. Itu menunjukkan kita hidup dalam dunia yang diberikan, di mana realiti hanya wujud apabila ia diperhatikan.”

Katakan ia benar, katakan bahawa kita semua hidup dalam simulasi komputer: siapa atau apa yang ada di sisi lain? “Sesetengah orang mengatakan ia adalah makhluk asing,” kata Virk. “Dalam hujah simulasi Bostrom, simulasi adalah apa yang dia panggil ‘simulasi nenek moyang’ yang dijalankan oleh versi masa depan kita sendiri. Ia pada asasnya seperti kita meniru Rom purba.”

Dan mengapa mereka mahu menjalankan simulasi dunia kita? “Nah, mengapa kita menjalankan simulasi? Biasanya ia adalah untuk memikirkan hasil yang mungkin berbeza. Kami mungkin menjalankan simulasi, katakan, perang nuklear global atau perubahan iklim. Kami mungkin menjalankannya beberapa kali untuk melihat senario yang lebih berkemungkinan membawa kepada kemusnahan.”

Tetapi jika kita hidup dalam simulasi komputer, maka bagaimanakah ia mempengaruhi pendekatan kita terhadap kehidupan? Bukankah ia menjadikan segala-galanya tidak bermakna?

“Sesetengah orang berkata, ‘baik, tidak kira apa yang anda lakukan’. Bagi saya, ia tidak begitu,” jelas Virk. “Lebih-lebih lagi saya telah memilih untuk bermain permainan ini, saya telah memilih beberapa pencarian dan cabarannya. Dan ia tidak akan menjadi permainan yang sangat menarik jika semuanya mudah.”

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Sejarah JDM (Pasaran Domestik Jepun)

Read Next

Sabah Berusaha Meletakkan Malaysia di Peta Dunia sebagai Tapak Pelancaran Angkasa Lepas Baharu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.