The Malaysia Post

Sabah Berusaha Meletakkan Malaysia di Peta Dunia sebagai Tapak Pelancaran Angkasa Lepas Baharu

Sebah Guna Lokasi Strategiknya di Khatulistiwa

Sabah berharap untuk menggunakan lokasi strategiknya di khatulistiwa untuk membina kemudahan pelancaran angkasa lepas ke-16 dunia, yang akan menjadikan Malaysia hanya negara kesembilan yang berbuat demikian sekarang.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi negeri Datuk Arifin Arif mengumumkan bahawa Kabinet negeri telah menyalakan hijau kajian kemungkinan ke arah matlamat ini, sambil menambah bahawa surat hasrat akan diberikan kepada Sovereign Sengalang Sdn Bhd.

“Sekiranya penyelidikan menghasilkan petunjuk positif, insya-Allah, kita akan mencipta sejarah dengan memiliki kemudahan pelancaran angkasa lepas ke-16 dunia dan meletakkan nama Sabah dan Malaysia di sana dalam industri aeronautik global,” kata Arifin pada majlis anugerah kementeriannya hari ini.

Inisiatif itu akan berada di bawah agensi negeri yang dikenali sebagai Perbadanan Perindustrian Angkasa Sabah yang akan bekerjasama dengan Agensi Angkasa Malaysia.

“Langkah pertama ialah kajian kebolehlaksanaan yang akan menentukan sama ada Pusat Perindustrian Pelancaran Angkasa Antarabangsa boleh dibina di lokasi yang dikenal pasti,” kata Arifin.

Tambahnya, negeri berharap dapat mewujudkan antara 300 dan 500 syarikat angkasa lepas aeronautik yang boleh menyediakan sehingga 5,000 pekerjaan, termasuk 90 jawatan bergaji tinggi.

Beberapa siri perbincangan telah pun dijalankan antara kerajaan negeri dengan Sovereign Sengalang, syarikat yang menjalankan kajian kebolehlaksanaan.

Baca Lagi | Sejarah JDM (Pasaran Domestik Jepun)

Baca Lagi | Apakah Matriks, Sebenarnya?

Kenyataan Ezra Effendi

Timbalan pengerusi eksekutif Sovereign Sengalang Ezra Effendi, yang menerima surat hasrat hari ini, berkata Sabah mempunyai kedudukan unik untuk menjadi kemudahan pelancaran kerana berdekatan dengan garisan khatulistiwa.

“Geolokasinya membolehkan halaju sudut tinggi, yang bermaksud melancarkan kenderaan angkasa dengan margin tambahan 20 peratus.

“Ini bermakna ia boleh sama ada 20 peratus lebih murah, atau kita boleh menambah 20 peratus lebih banyak perkara ke dalam kapal angkasa, berbanding dengan mengatakan, Eropah,” jelasnya. Beliau berkata bahawa program itu akan dirujuk sebagai Siklon 7, yang adalah merujuk kepada lelaran ketujuh roket angkasa siklon yang dibina oleh perusahaan Ukraine Yuzhnoye, yang juga akan menjalankan aspek teknikal projek itu.

Peringkat pertama kajian kemungkinan akan melihat aspek alam sekitar, keselamatan dan infrastruktur, walaupun Ezra enggan mendedahkan lokasi yang dikenal pasti.

“Kami menjangkakan mengambil masa sekitar tiga hingga enam bulan dan kami akan memuktamadkan lokasi itu,” katanya.

Arifin, yang mengambil alih kementerian negeri daripada Datuk Yakub Khan awal tahun ini, turut menyuarakan rancangannya untuk negeri itu termasuk menaik taraf liputan internet negeri dan membina lebih banyak pusat sains untuk meningkatkan pengetahuan dan kesedaran bagi sektor sains dan teknologi.

Read Previous

Apakah Matriks, Sebenarnya?

Read Next

Tentera Bercadang Memperluaskan Pertanian Bersepadu di Kem, kata Ketua

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.