The Malaysia Post

Tentera Bercadang Memperluaskan Pertanian Bersepadu di Kem, kata Ketua

Memperluaskan Ladang Bersepadu yang Dirancang oleh Tentera Darat

Tentera bercadang untuk memperluaskan ladang bersepadu sedia ada kepada aktiviti ternakan di setiap kemnya pada masa hadapan.

Panglima Tentera Darat Jen Tan Sri Zamrose Mohd Zain berkata ia bagi memenuhi keperluan anggota tentera dan membolehkan mereka mendapatkan barangan 30 peratus lebih murah berbanding di pasaran sekali gus membantu meringankan beban kewangan mereka.

“Pada peringkat awal ini, kita buat perkara mudah dahulu, kemudian kita kembangkan kepada ayam, kambing dan ikan. Saya tidak fikir pulangan tetapi kebajikan petugas untuk mendapatkannya (barangan) dengan harga lebih murah, contohnya harga sekilogram cili di pasaran RM30 tetapi kita jual RM20 sahaja,” katanya. kepada pemberita selepas melancarkan Ladang Bersepadu Tentera Darat di Kem Syed Sirajuddin di Gemas di sini hari ini.

Baca Lagi | Apakah Matriks, Sebenarnya?

Baca Lagi | Sabah Berusaha Meletakkan Malaysia di Peta Dunia sebagai Tapak Pelancaran Angkasa Lepas Baharu

Anak syarikat Brahim’s Dewina Group

Ladang seluas 75 ekar itu adalah kerjasama antara tentera dan Desatera Sdn Bhd, anak syarikat Brahim’s Dewina Group dan mula beroperasi pada 15 Mei tahun lalu.

Zamrose berkata Ladang Bersepadu Tentera Darat, yang juga akan diperluaskan ke setiap zon di utara, selatan, tengah, Sabah dan Sarawak, akan menyediakan peluang kerjaya termasuk kepada ahli keluarga anggota dan veteran Angkatan Tentera Malaysia (MAF).

Zamrose menambah bahawa sayur-sayuran itu akan dijual di kiosk petani di kem itu.

Sementara itu, Pengerusi Eksekutif Kumpulan Brahim’s Dewina Datuk Seri Ibrahim Ahmad berkata ketika ini mereka hanya menggunakan 50 peratus tanah yang disediakan untuk ladang ini dengan pulangan sekitar RM25,000 hingga RM35,000 sebulan.

“Sekiranya tanah ini boleh digunakan sepenuhnya, kami menyasarkan untuk memperoleh RM50,000 hingga RM60,000 sebulan,” katanya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Sabah Berusaha Meletakkan Malaysia di Peta Dunia sebagai Tapak Pelancaran Angkasa Lepas Baharu

Read Next

Kerajaan Sabah kini lebih Teguh dengan Sokongan BN, kata Hajiji

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.