The Malaysia Post

Kerajaan Sabah kini lebih Teguh dengan Sokongan BN, kata Hajiji

Gabungan Rakyat Sabah

Sokongan Barisan Nasional kepada kerajaan gabungan Gabungan Rakyat Sabah akan mengukuhkan lagi kedudukan, dengan hanya Parti Warisan yang tinggal sebagai parti pembangkang tunggal sekarang.

Ketua Menteri Datuk Hajiji Noor hari ini mengucapkan terima kasih kepada Setiausaha Agung BN Datuk Seri Zambry Abdul Kadir atas kenyataan sokongan gabungan itu, dengan berkata ia adalah langkah yang dialu-alukan yang akan membantu negeri itu bergerak ke hadapan dengan agenda pembangunannya.

“Baguslah. Ini bermakna negeri ini akan lebih stabil dalam konsep kerajaan perpaduan yang dipelopori oleh perdana menteri,” katanya.

Ketika ditanya sama ada perkembangan itu bermakna semuanya baik-baik saja antara gabungannya dan BN selepas perebutan kuasa bulan lepas, Hajiji berkata sudah tiba masanya untuk beralih daripada perkara itu.

“Dalam politik, tidak ada gunanya menyimpan dendam dan dendam. Kita harus meletakkan kebajikan rakyat dan fokus untuk menyatukan mereka dan membawa pembangunan yang boleh mengangkat negeri. Itulah sebab kami melakukan ini dan masuk ke dalam politik,” katanya.

Hajiji juga berkata beliau tidak mempunyai masalah untuk berurusan dengan timbalan ketua BN Sabah Datuk Yakub Khan sebagai penghubung gabungan itu dalam rundingan.

“Kami tidak mempunyai isu — asalkan ia baik untuk rakyat dan negeri. Bagi saya, saya terbuka dengan perkara ini. Hasrat saya adalah untuk menyatukan semua dan membawa kebaikan kepada negeri dengan membangunkan negeri dengan agenda kita,” katanya.

Baca Lagi | Sabah Berusaha Meletakkan Malaysia di Peta Dunia sebagai Tapak Pelancaran Angkasa Lepas Baharu

Baca Lagi | Tentera Bercadang Memperluaskan Pertanian Bersepadu di Kem, kata Ketua

Parti Gagasan Rakyat Sabah

Hajiji, yang juga presiden Parti Gagasan Rakyat Sabah (PGRS), mendapat sokongan 47 Adun di DUN 79 kerusi itu.

Ahad lalu, Zambry mengumumkan bahawa gabungan itu akan menyokong kerajaan Hajiji dan turut menamakan Yakub Khan sebagai penghubung gabungan itu dalam rundingan dengan GRS, dengan berkesan mengetepikan Ketua BN Sabah dan Umno Datuk Seri Bung Moktar Radin.

“Pendirian ini selaras dengan pendirian parti di peringkat persekutuan yang telah membentuk kerajaan gabungan persekutuan,” kata Zambry.

Bulan lalu, Bung memutuskan hubungan dengan Hajiji dalam cubaan rampasan kuasa politik dengan Warisan.

Bagaimanapun, percubaan itu gagal apabila tujuh Adun Pakatan Harapan dan lima Adun Umno Sabah memutuskan untuk kekal bersama Hajiji.

Tindakan itu menyaksikan Bung dan Yakub kehilangan jawatan mereka dalam Kabinet negeri.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Tentera Bercadang Memperluaskan Pertanian Bersepadu di Kem, kata Ketua

Read Next

Singapura Mengekalkan Ramalan Pertumbuhan KDNK 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.