The Malaysia Post

Singapura Mengekalkan Ramalan Pertumbuhan KDNK 2023

Pembukaan Semula Pantas China

Singapura berkata Isnin ia akan berpegang pada unjuran pertumbuhan ekonominya untuk 2023 walaupun kelembapan tahun lalu, digalakkan oleh pembukaan semula pesat China selepas bertahun-tahun menghancurkan dasar sifar-Covid.

Prestasi ekonomi negara kota itu sering dilihat sebagai barometer berguna bagi persekitaran global kerana pergantungannya pada perdagangan dengan seluruh dunia.

Kementerian Perdagangan dan Industri Singapura dalam satu kenyataan berkata ia akan mengekalkan unjuran pertumbuhannya 0.5 hingga 2.5 peratus.

“Pertumbuhan di China diunjurkan meningkat seiring dengan pelonggaran sekatan Covid-19 yang lebih cepat daripada jangkaan,” kata Kementerian Perdagangan dan Industri (MTI) dalam satu kenyataan.

“Ini telah membawa kepada peningkatan dalam prospek pertumbuhan ekonomi serantau.”

Ia juga menunjukkan kelonggaran harga komoditi global, tetapi memberi amaran bahawa mereka “kekal meningkat dengan perang Rusia-Ukraine yang sedang berlangsung”.

Ekonomi Singapura berkembang 3.6 peratus pada 2022, perlahan daripada pertumbuhan 8.9 peratus pada 2021, kata MTI.

Baca Lagi | Tentera Bercadang Memperluaskan Pertanian Bersepadu di Kem, kata Ketua

Baca Lagi | Kerajaan Sabah kini lebih Teguh dengan Sokongan BN, kata Hajiji

Sekatan Covid

Kerajaannya menarik balik sebahagian besar sekatan Covid tahun lalu. Pada hari Isnin, ia juga menamatkan keperluan memakai topeng muka di pengangkutan awam.

“Ekonomi masih kekal berdaya tahan walaupun bahagian KDNK sedikit lebih lemah kerana pasaran pekerjaan semakin kukuh,” kata Song Seng Wun, ahli ekonomi serantau dengan CIMB Private Banking.

Walaupun China dibuka semula – ekonomi kedua terbesar di dunia – dan trend global positif lain, MTI memberi amaran bahawa ketidaktentuan kekal.

Ia merujuk kepada kempen kenaikan kadar oleh bank pusat untuk mengekang inflasi, serta kesan kesengsaraan sektor hartanah dan permintaan global yang lemah terhadap pemulihan China.

“Peningkatan lanjut dalam perang di Ukraine dan ketegangan geopolitik di kalangan kuasa besar global boleh memburukkan lagi gangguan bekalan, melemahkan keyakinan pengguna dan perniagaan, serta menjejaskan perdagangan global,” tambahnya.

Ketua Pakar Ekonomi di OCBC Bank Selena Ling berkata: “Pembukaan semula China memberi petanda baik untuk momentum pertumbuhan serantau jika permintaan pengguna China untuk barangan dan perkhidmatan meningkat dalam beberapa bulan akan datang, namun, ini mungkin tidak mencukupi untuk mengimbangi kisah permintaan yang perlahan dalam ekonomi utama lain. seperti AS, Zon Euro dan UK.”

Read Previous

Kerajaan Sabah kini lebih Teguh dengan Sokongan BN, kata Hajiji

Read Next

NSC, MOM memeterai MoU dengan Universiti Sains Sukan Nippon

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.