The Malaysia Post

NSC, MOM memeterai MoU dengan Universiti Sains Sukan Nippon

Majlis Sukan Negara dan Majlis Olimpik Malaysia

Majlis Sukan Negara (MSN) dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) hari ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Universiti Sains Sukan Nippon Jepun dengan harapan memenangi emas Olimpik yang sukar dicapai.

MoU itu bertujuan memberi peluang perkongsian ilmu dan kepakaran berkaitan sains sukan dan pendidikan jasmani dengan universiti yang dikenali sebagai Nittaidai.

MSN, dalam satu kenyataan hari ini, berkata universiti itu bersedia menawarkan kepakaran dengan membantu memperkasakan aplikasi sains sukan melalui kajian saintifik, latihan dan teknologi terkini yang diterajui oleh pakar akademik berpengalaman.

Baca Lagi | Kerajaan Sabah kini lebih Teguh dengan Sokongan BN, kata Hajiji

Baca Lagi | Singapura Mengekalkan Ramalan Pertumbuhan KDNK 2023

MSN dan MOM untuk Menghantar Atlet Negara

Ia juga akan memberi peluang kepada MSN dan MOM menghantar atlet dan jurulatih negara untuk program sangkutan dan kem latihan di universiti, selain kepakaran untuk projek penyelidikan dalam bidang sains sukan, pembangunan kejurulatihan dan kurikulum pendidikan jasmani.

“Institusi pengajian tinggi terulung Jepun mempunyai rekod hebat dalam melahirkan atlet bertaraf dunia dan telah pun melahirkan 137 pemenang pingat Olimpik dan Paralimpik Jepun,” katanya.

Pada majlis menandatangani MoU itu, MSN diwakili oleh ketua pengarah Datuk Ahmad Shapawi Ismail, MOM diwakili presiden Tan Sri Mohamad Norza Zakaria dan Universiti Sains Sukan Nippon diwakili oleh pengerusi lembaga Kenshiro Matsunami.

“Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh berharap MoU yang dimeterai hari ini akan menyaksikan Malaysia mengorak langkah lebih dekat untuk merealisasikan Jalan Menuju Emas di Sukan Olimpik,” tambahnya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Singapura Mengekalkan Ramalan Pertumbuhan KDNK 2023

Read Next

8 Kesibukan Sampingan Menguntungkan Anda Boleh Mulakan Sekarang Untuk Menjadi Kaya Pada 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.