The Malaysia Post

Kesesakan di Jabatan Kecemasan Hospital Lembah Klang bukan Isu Setiap Hari

Kesesakan di Jabatan Kecemasan Hospital di Lembah Klang bukanlah Kejadian yang Konsisten

Walaupun terdapat aduan yang meluas mengenai kesesakan di jabatan kecemasan hospital kerajaan dan separa kerajaan, lawatan Malay Mail pada 17 Februari dan 20 Februari ke enam hospital seumpama itu mendapati ruang itu kelihatan mencukupi untuk memuatkan pesakit sedia ada, dengan beberapa hospital mempunyai banyak ruang kosong. katil.

Hospital yang dilawati termasuk empat hospital milik kerajaan iaitu Hospital Putrajaya, Hospital Kajang, Hospital Selayang dan Hospital Serdang, manakala dua lagi adalah hospital yang dibiayai kerajaan — Hospital Canselor Tuanku Muhriz UKM (HCTM) dan Pusat Perubatan Universiti Malaya.

Seorang doktor muda yang bekerja di salah sebuah hospital yang diperhatikan berkata bahawa kesesakan memang berlaku, tetapi ia bukan kejadian setiap hari.

“Ia sangat bergantung pada nasib anda. Pada beberapa hari akan ada pusing ganti pesakit tanpa henti.

“Termasuk mereka yang sangat kritikal, contohnya, kemalangan dengan trauma tengkorak atau kerosakan organ penting atau sawan atau pecah ektopik dan sebagainya.

“Dan sebaik sahaja kami mengeluarkan pesakit, maka kami mempunyai lebih ramai pesakit (tidak kritikal) duduk di bangku menunggu untuk masuk,” katanya.

Untuk makluman, Malay Mail melawat hospital pada waktu pagi dan petang, dan wartawan tidak mempunyai akses untuk memasuki kawasan rawatan pesakit kerana lawatan itu sengaja dibuat tanpa pengetahuan pihak hospital.

Selain itu, pelbagai laporan berita telah memetik kakitangan perubatan mengatakan bahawa banyak kes kesesakan bukan disebabkan kapasiti rendah di jabatan kecemasan itu sendiri, tetapi sebaliknya disebabkan kekurangan katil yang tersedia di wad jabatan lain – menyebabkan pesakit terkandas di kecemasan. jabatan.

Difahamkan juga terdapat beberapa zon di jabatan kecemasan ini — digelar hijau, kuning dan merah berdasarkan tahap keterukan kes yang diterima — dan kawasan yang dilihat mungkin tidak termasuk semua zon.

Pesakit yang mempunyai saluran pernafasan yang selamat, sistem peredaran darah mereka stabil, dan boleh berjalan; akan ditugaskan ke zon hijau dan akan cenderung untuk bertahan.

Kebanyakan hospital mempunyai katil kosong yang diletakkan di kawasan penyambut tetamu, dan Malay Mail memahami bahawa ini adalah katil tambahan yang disediakan apabila terdapat lebihan pesakit.

Bagaimanapun, pada kedua-dua hari yang dilawati, kawasan menunggu pesakit dan pelawat di jabatan kecemasan ini juga dilihat mempunyai ruang yang luas, dan dalam beberapa kes hampir kosong.

Doktor, jururawat dan kakitangan sokongan mereka di hospital-hospital ini juga dilihat bercakap dengan pesakit secara umumnya tenang dan tegas.

Baca Lagi | Kadar Kesuburan Jumlah Singapura Mencecah Terendah Bersejarah 1.05 pada 2022

Baca Lagi | Malaysia Di Bawah Pentadbiran Anwar Dilihat Mencapai Kemajuan dalam Perjanjian Damai Antara Pemberontak Bangkok dan Thai Selatan

Pesakit dan Mereka yang Menunggu mereka Juga mempunyai Sedikit Kritikan

Seorang lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Umar, 33 yang berada di ruang menunggu jabatan kecemasan di Hospital Putrajaya pada 17 Februari lalu berkata, dua ujian darah untuk isterinya mengambil masa kira-kira dua jam setiap satu.

Tonsil isterinya telah membengkak selama dua hari menyebabkan dia sakit teruk.

Ia adalah satu penantian yang agak standard. Kami masuk jam 7 pagi selepas mendapat surat rujukan dari klinik.

“Mereka mengambil darahnya tetapi mereka mengatakan bahawa ujian darah pertama tidak boleh digunakan. Mereka tidak memberi kami sebab mengapa kemudian mereka melakukan ujian darah kedua.

“Tetapi saya tidak mempunyai aduan, kami dilayan dengan baik,” katanya.

Seorang lagi lelaki, yang menunggu bapanya yang rebah di rumah di Hospital Serdang, turut berpuas hati dengan perkhidmatan hospital.

“Kami datang dengan ambulans, dan mereka segera membawa bapa saya masuk. Mereka sedang melakukan ujian darah sekarang,” katanya, sambil menambah bahawa dia telah menunggu selama sejam.

“Ia perkara biasa untuk hospital kerajaan,” katanya mengenai masa menunggu.

Kesesakan, bagaimanapun, dilihat di klinik pesakit luar hospital, terutamanya di klinik pakar.

Di tempat menunggu klinik pesakit luar HCTM, sekumpulan lebih seratus orang kelihatan, hampir separuh daripadanya adalah warga emas.

Di Hospital Selayang, beberapa pesakit berkata kesesakan di klinik pakar di situ adalah paling tinggi dari jam 7 pagi hingga tengah hari, dengan ada yang mengalami masa menunggu sehingga lima jam.

Lee, 58, penduduk Sunway berkata, kesesakan di Hospital Selayang berlaku kerana ia mempunyai satu-satunya klinik kerajaan di daerah ini yang mempunyai perkhidmatan pakar.

Kesesakan di jabatan kecemasan hospital telah menjadi isu yang diketengahkan berkali-kali, terutamanya apabila suara doktor kerajaan yang tidak berpuas hati semakin kuat ekoran pandemik Covid-19.

Pada 1 Februari, jabatan kesihatan Selangor mengumumkan bahawa ia sedang menyiasat kes seorang lelaki berusia 64 tahun yang meninggal dunia di Hospital Serdang, selepas anak lelaki lelaki itu membuat catatan Twitter.

Anak lelaki itu berkata bahawa kematian itu berpunca daripada kecuaian hospital, mendakwa bapanya tidak dimasukkan walaupun selepas 17 jam tiba di hospital, kerana kekurangan katil.

Pada 14 Februari lalu, dilaporkan seorang pesakit telah menikam seorang lagi pesakit di bahagian kecemasan Hospital Selayang.

Menurut The Straits Times, pelaku menjadi kecewa selepas dibiarkan menunggu katil tersedia untuk dia dimasukkan ke dalam rumah.

Read Previous

Malaysia Di Bawah Pentadbiran Anwar Dilihat Mencapai Kemajuan dalam Perjanjian Damai Antara Pemberontak Bangkok dan Thai Selatan

Read Next

Malaysia Memerlukan Rangka Tindakan Sektor Perkapalan Holistik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.