The Malaysia Post

Berapa Banyak Wang Yang Anda Boleh Buat daripada Vlogging?

Bolehkah Anda Buat daripada Vlogging

Bolehkah anda membuat wang dengan blog di Malaysia? Jawapan mudah ialah ya. Persoalan sebenar ialah, adakah cukup wang untuk menjadi satu-satunya sumber pendapatan anda?

Ia tidak semudah yang didengar, jadi jangan harap untuk mendapatkan wang tunai sebaik sahaja anda menyediakan blog anda. Terdapat banyak perkara yang terlibat dalam mewujudkan laman web sebagai sumber pendapatan.

Di sini, kami meminta orang ramai yang membantu blogger membuat wang dan juga blogger sendiri di Malaysia, untuk melihat sama ada terdapat wang sebenar dalam blogosphere Malaysia.

Adakah ia lebih daripada sekadar ‘hobi’?

Terdapat tiga kategori blogger di seluruh dunia. Penggemar blog untuk keseronokan dan tidak memperoleh pendapatan, blogger sambilan yang berblog untuk mendapatkan pendapatan sampingan untuk menambah gaji bulanan mereka, dan terakhir blogger sepenuh masa yang memperoleh pendapatan utama dari blog.

Di bawah semua kategori ini, terdapat dua jenis blog – gaya hidup atau niche. Kebanyakan blogger yang membuatnya sepenuh masa di Malaysia adalah penulis blog khusus, seperti Paul Tan, yang bermula dengan blog tentang kereta dan KC Lau, yang menulis blog tentang kewangan peribadi.

“Objektif awal saya sentiasa berkongsi maklumat dan petua kewangan, dan mengewangkannya adalah yang kedua,” kata Lau.

“Terus-terang, saya terfikir untuk membuat sedikit wang daripada blog itu kerana sudah ramai blogger yang menjana pendapatan lumayan dari blog pada masa saya mula menulis blog, pada Disember 2006. Namun, saya cukup bernasib baik kerana berjaya membuatnya sepenuh masa! ” dia menambah.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa blogger yang telah mencipta nama sebagai blogger gaya hidup, seperti Kinky Blue Fairy dan Chuckei. Mereka blog tentang kehidupan dan pengalaman mereka – dan pembaca mereka tertarik untuk mengetahui lebih lanjut tentang mereka melalui blog mereka.

Baca Lagi | Universiti Terbaik untuk Belajar Sains Komputer atau Teknologi Maklumat di Malaysia 2019

Baca Lagi | Cara Kreatif untuk Memaparkan Koleksi Rekod Vinil

Dari mana datangnya wang itu?

Bagi blogger gaya hidup, persona yang mereka cipta dalam talian telah menarik pelbagai jenama untuk mengiklan di laman web mereka, sama ada melalui iklan banner, ulasan produk atau advertorial. Dengan meminjamkan kredibiliti mereka, mereka mengenakan bayaran untuk usaha mereka dan untuk mendedahkan peminat dan pembaca mereka kepada pengiklanan.

Satu lagi cara untuk membuat wang yang serius adalah apa yang dilakukan oleh seorang blogger asing di Malaysia, Zuzanna Chmielewska. Chmielewska yang menulis blog dalam bahasa Poland tentang Asia (kebanyakannya Malaysia), telah memantapkan dirinya dalam pasaran pelancongan khusus melalui blognya. Pelancong Poland telah menghubunginya melalui blognya untuk melibatkannya sebagai pemandu pelancong di Malaysia.

“Apabila anda menulis blog tentang topik khusus, adalah penting untuk mewujudkan kepimpinan pemikiran dan menjadikan diri anda boleh dipercayai. Orang ramai akan menghubungi anda walaupun tanpa sebarang iklan,” kata Chmielewska.

Kemungkinan tidak terhad. Bagi penulis blog sepenuh masa pertama di Malaysia, Liew Cheon Fong dari LiewCF.com, berkongsi bahawa program pendapatan FriedBeef’s Tech berkesan untuknya.

“Ini berfungsi untuk saya: Google AdSense, Iklan Pautan Teks, Tribal Fusion, BlogAds, Chitika, Rangkaian Iklan FeedBurner. Ini tidak berfungsi dengan baik untuk saya: Sebarang jenis program gabungan,” kata Liew.

Berapa banyak yang anda boleh buat?

Blogging mungkin kelihatan mudah bagi sesetengah orang tetapi bahagian yang paling sukar adalah untuk menjadikannya menguntungkan. Apakah yang diperlukan untuk menjadikannya gig sepenuh masa anda?

Menurut sumber tanpa nama dari sebuah agensi digital di Petaling Jaya, secara purata blogger popular di Malaysia membawa masuk kira-kira RM4,000 hingga RM5,000. Malah ada blogger yang mengaut RM30,000 sebulan dengan iklan sahaja!

Walau bagaimanapun, mengewangkan pembaca anda hanyalah puncak gunung ais blog. Sesetengah blogger mengubah pembaca menjadi pelanggan untuk produk atau perkhidmatan mereka sendiri.

“Apa yang saya dapati sebagai model perniagaan terbaik ialah menjadikan pembaca blog anda sebagai pelanggan anda. Ia adalah akal yang murni kerana ia lebih menguntungkan untuk menjadikan pelawat anda pelanggan, daripada menghantar semuanya kepada pengiklan anda,” kata Lau, penulis blog kewangan peribadi, sambil menambah bahawa penulis blog boleh mencipta dan menjual produk mereka sendiri seperti buku, e-buku , kursus dan juga keahlian di tapak mereka.

Potensi pendapatan untuk blog adalah tidak terhingga – sama seperti memulakan perniagaan anda sendiri. Menyediakan dan mengewangkan blog anda sendiri, walau bagaimanapun, memerlukan lebih banyak kerja. Walau bagaimanapun, tiada laluan kerjaya sebenar atau trajektori untuk mendasarkan jangkaan. Sesetengah orang telah membuat ratusan ribu dolar dengan menulis blog mereka (atau menjual blog mereka dengan harga berjuta-juta), manakala yang lain masih belum membuat satu sen dari blog mereka.

“Walaupun anda mula menulis blog secara sambilan, anda perlu mendekatinya seperti usaha sepenuh masa. Berikan diri anda 12-24 bulan untuk bekerja di blog. Jika anda masih boleh bertahan selepas itu, kemungkinan besar blog anda akan berkembang lebih jauh,” nasihat Lau.

Satu perkara yang pasti – blog tidak boleh diabaikan sebagai sumber pendapatan yang berkesan.

Read Previous

Universiti Terbaik untuk Belajar Sains Komputer atau Teknologi Maklumat di Malaysia

Read Next

Cat Toby Meninggal Dunia, Syed Saddiq mengucapkan terima kasih kepada Feline atas Sokongannya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.