The Malaysia Post

Google Tandakan Hari Lahir Kartunis Mendiang Kamm Ismail dengan Coretan Istimewa

Google Malaysia Sambut Hari Jadi Kartunis

Google Malaysia memperingati hari lahir mendiang Kammaruddin Ismail yang ke-67 hari ini dengan coretan khas yang didedikasikan untuk kartunis yang pernah menjadi perintis industri animasi tempatan.

“Daripada tiada pengalaman kepada belajar dan bereksperimen dengan perisian komputer untuk mencipta animasinya dan hasil kejayaan yang kami semua lihat di skrin TV kami,” kata Judy Wong, pengurus pemasaran produk Google Malaysia di ibu pejabat syarikat itu semalam.

“Usaha Kamm membina komuniti untuk menegakkan kandungan tempatan dan memberi kembali kepada generasi baharu adalah bukti legasinya.

“Pada hari lahirnya yang ke-67, kami meraikan Kamm Ismail dan sumbangan penting beliau kepada animasi Malaysia.”

Kammaruddin, juga dikenali sebagai Kamm Ismail, terkenal kerana mencipta siri animasi pertama Malaysia — Usop Sontorian — yang disiarkan di TV1 dari 1991 hingga 1997.

Berikutan kejayaan pertamanya, beliau terus menghasilkan dan mengarahkan beberapa siri animasi popular termasuk Keluang Man, Che Nat, Legenda Kinabalu dan Mat Kilau.

Kamm juga mengasaskan Persatuan Animasi Malaysia Malaysia (Animas) pada 2001 dan berkhidmat sebagai presiden pertamanya.

Baca Lagi | Ketua SUPP: Hapuskan Keperluan Etika Berpakaian di Balai Polis Sepenuhnya

Baca Lagi | AirAsia Axes Penerbangan Kuching-Pulau Pinang mulai 1 Mac Kerana Isu ‘Operasi’

Festival Filem Malaysia ke-16

Beliau juga memenangi anugerah Animasi Terbaik untuk telemovie Kumang di Festival Filem Malaysia ke-16.

Kartunis tempatan Ibrahim Anon — lebih dikenali sebagai Ujang — berkata beliau sangat gembira kerana Google Malaysia memilih untuk memperingati kerjaya mendiang rakannya yang berjaya.

“Saya sangat gembira kerana tiada siapa yang percaya pada kami ketika kami bermula. Orang kata projek kita akan gagal.

“Dan kami berasa bangga apabila ia dikeluarkan sebagai siri animasi pertama Malaysia,” kata Ujang, yang pernah bekerja sebagai penulis Usop Sontorian.

Ujang menyatakan bahawa kejayaan mereka di v dicapai pada ketika industri animasi tempatan masih di peringkat awal, dan masih bergelut dengan halangan seperti kekurangan animator, peralatan, pembiayaan dan akses kepada pengetahuan.

“Saya dan Kamm menjelajah negara untuk mencari animator, kami akhirnya mengumpulkan 90 lebih artis pada akhirnya selepas kami mengembara ke seluruh Malaysia.

“Dan kami juga mempunyai masalah dengan ibu bapa artis kerana mereka bertanya kepada kami apa itu animator.

“Mereka memanggil animasi sebagai ‘aminasi’ kerana mereka tidak melihat kartun,” tambahnya.

Turut hadir pada majlis pelancaran khas itu ialah anak perempuan Kamm Dalila Kamaruddin, dan ketua pegawai eksekutif Quest Studio Muhamad Firdaus Omar.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

AirAsia Axes Penerbangan Kuching-Pulau Pinang mulai 1 Mac Kerana Isu ‘Operasi’

Read Next

PM Anwar Akan Membuat Lawatan Rasmi ke Thailand Esok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.