The Malaysia Post

Ketua SUPP: Hapuskan Keperluan Etika Berpakaian di Balai Polis Sepenuhnya

Keperluan Kod Pakaian Pelanggan

Keperluan kod pakaian pelanggan harus dihapuskan sepenuhnya di balai polis, kata Ketua Wanita Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) Kho Teck Wan.

Beliau berkata adalah tanggungjawab mulia polis untuk melindungi dan berkhidmat kepada orang ramai.

“Pegawai polis tidak harus dibebani dengan tanggungjawab tambahan untuk menentukan kod pakaian pengadu dahulu kemudian mengklasifikasikan tahap keterukan aduan sebelum membenarkan mana-mana pengadu membuat laporan.

“Selama bertahun-tahun, kita telah mendengar insiden di mana orang ramai dinafikan masuk ke bangunan kerajaan tertentu kerana pelanggaran kod pakaian. Pada pendapat saya, dalam kebanyakan kes, isu-isu itu diterbangkan di luar perkadaran,” katanya.

Beliau menjawab kenyataan Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani pada 4 Feb, di mana beliau menyebut sesiapa yang pergi ke balai polis perlu mengingati prinsip kelima Rukun Negara dan berpakaian sopan sambil menjaga mereka. akhlak.

Baca Lagi | Malaysia menghantar 70 Personel SMART untuk Membantu Mengesan Mangsa Gempa Bumi di Turki

Baca Lagi | Pahang Rekod Jumlah Pemindahan Tertinggi Petang ini

Kho Berkata bahawa Acryl telah Menunjukkan Kod Pakaian itu

Di balai polis boleh dilonggarkan berdasarkan jenis kecemasan.

“Saya berpendapat syarat etika berpakaian harus dihapuskan sepenuhnya di balai polis,” tegasnya.

Namun begitu, Kho berkata beliau bersetuju secara amnya, pakaian yang sesuai diperlukan apabila memasuki bangunan kerajaan untuk menjalankan tugas dan majlis rasmi.

“Bagaimanapun, etika berpakaian tidak sepatutnya digunakan di kaunter perkhidmatan dan balai yang mengendalikan aduan atau kes kecemasan seperti balai polis, bomba dan klinik.

“Oleh itu, saya menggesa penggubal undang-undang kita untuk menyemak semula keperluan kod pakaian di bangunan kerajaan yang memberi perkhidmatan kepada orang ramai setiap hari, terutamanya semasa kecemasan, supaya penjawat awam kita boleh berkhidmat dengan orang ramai dengan cekap dengan memberi tumpuan kepada perkara sebenar dan bukannya pakaian mereka, ” dia berkata.

Read Previous

Pahang Rekod Jumlah Pemindahan Tertinggi Petang ini

Read Next

AirAsia Axes Penerbangan Kuching-Pulau Pinang mulai 1 Mac Kerana Isu ‘Operasi’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.