The Malaysia Post

Pahang Rekod Jumlah Pemindahan Tertinggi Petang ini

Pemindahan Banjir di Pahang Terus Meningkat

Jumlah mangsa banjir di Pahang terus meningkat walaupun di Johor menurun, manakala jumlah mangsa masih sama di Kedah dan Terengganu petang ini.

Di Pahang, mangsa yang dipindahkan meningkat kepada 5,021 orang daripada 1,489 keluarga ditempatkan di 28 pusat pemindahan berbanding 4,230 orang daripada 1,240 keluarga di 21 pusat pemindahan pagi tadi. Kuantan mencatatkan jumlah pemindahan tertinggi iaitu 4,908 orang di 24 pusat, manakala baki 113 orang lagi ditempatkan di empat pusat di Pekan.

Menurut laman web publicinfobanjir.water.gov.my, paras air Sungai Belat di Sri Damai, Kuantan dan Sungai Keratong di Rompin masih melebihi paras bahaya.

Di Johor, jumlah mangsa yang dipindahkan menurun kepada 59 orang di tiga daerah berbanding 163 orang pada 8 pagi. Tiga pusat pemindahan masih dibuka, masing-masing satu di Segamat, Mersing dan Batu Pahat, dan cuaca baik diramalkan di sembilan daerah, kecuali Kluang, yang akan menerima hujan.

Baca Lagi | Korea Utara Menyeru agar Postur Kesediaan Perang Diperkukuh, Latihan Diperluaskan

Baca Lagi | Malaysia menghantar 70 Personel SMART untuk Membantu Mengesan Mangsa Gempa Bumi di Turki

Sungai Bekok di Batu Pahat

Sementara itu, hanya Sungai Bekok di Batu Pahat yang masih melepasi paras bahaya dengan bacaan 18.95 meter, manakala tiga sungai berada pada paras amaran.

Di Kedah, 26 mangsa yang dipindahkan di Sekolah Menengah Agama (SMA) Madrasah Insaniah Jangkang, di Kulim masih belum dibenarkan pulang walaupun banjir telah surut sepenuhnya berikutan tebing Sungai Kob yang runtuh masih belum dibaiki.

Akhirnya, di Terengganu, jumlah mangsa yang dipindahkan kekal sama iaitu 28 orang ditempatkan di Sekolah Kebangsaan Lembah Jabor dan Dewan Orang Ramai Kampung Air Putih.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Malaysia menghantar 70 Personel SMART untuk Membantu Mengesan Mangsa Gempa Bumi di Turki

Read Next

Ketua SUPP: Hapuskan Keperluan Etika Berpakaian di Balai Polis Sepenuhnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.