The Malaysia Post

Malaysia menghantar 70 Personel SMART untuk Membantu Mengesan Mangsa Gempa Bumi di Turki

Pasukan Bantuan dan Penyelamat Khas Malaysia sedang Menghantar Bantuan

Malaysia menghantar Pasukan Bantuan dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) ke Turki bagi membantu usaha mencari dan menyelamat (SAR) mengesan mangsa gempa bumi di selatan Turki sebagai tanda solidariti dengan mereka yang terjejas akibat bencana itu.

Menteri Luar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berkata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan Wisma Putra dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal dan Fungsi Khas Sabah dan Sarawak) Datuk Armizan Mohd Ali untuk mengambil tindakan segera dengan menghantar pasukan SAR ke Turki berikutan gempa bumi itu. yang melanda 10 wilayah.

Beliau berkata Kementerian Luar bersama Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) di bawah Jabatan Perdana Menteri, Kedutaan Malaysia di Turki dan Kedutaan Turki di Malaysia akan menyelaraskan operasi itu bagi memastikan semuanya berjalan lancar tanpa komplikasi.

“Saya menghubungi Menteri Luar Mevlut Cavusoglu untuk mendapatkan gambaran tentang situasi di sana dan beliau menyuarakan keperluan mendesak mereka, termasuk bantuan SAR, diikuti dengan bantuan dalam bentuk perubatan dan bantuan kemanusiaan lain,” katanya kepada media di hantar- lepas dari misi SAR di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di sini malam ini.

Armizan, ketua misi SAR Cmdr Mohd Khairul Jamil dan Duta Turki ke Malaysia Emir Salim Yuksel, turut hadir.

Zambry berkata 12 rakyat Malaysia di wilayah terjejas Gaziantep, Şanlıurfa dan Adana telah menghubungi kedutaan Malaysia di Turki dan disahkan selamat.

Baca Lagi | Harry Styles Memenangi Grammy untuk Album Terbaik

Baca Lagi | Korea Utara Menyeru agar Postur Kesediaan Perang Diperkukuh, Latihan Diperluaskan

Mohd Khairul terdapat 70 Personel dalam Pasukan SMART

Sementara itu, Mohd Khairul mempunyai 70 anggota dalam pasukan SMART, termasuk pasukan perubatan dari Kor Perubatan Diraja, Unit K9 Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan pasukan khas bahan kimia berbahaya, jabatan itu malam ini ke Istanbul dengan penerbangan Turkish Alirlines.

Beliau berkata pasukan itu akan melaporkan diri sebaik tiba di kawasan terjejas dan akan digerakkan mengikut sekretariat yang menentukan kawasan untuk operasi SAR, sambil menambah pasukan itu berpengalaman dalam operasi SAR, dan telah terlibat dalam 12 operasi. , termasuk gempa bumi yang melanda Izmit, Turki pada tahun 1999.

Pasukan itu juga telah diiktiraf oleh Kumpulan Penasihat Mencari dan Menyelamat Antarabangsa (INSARAG) pada 2016, yang membolehkan pasukan itu dihantar menyertai misi bencana di luar negara.

Gempa bumi yang melanda wilayah selatan Kahramanmaras pada 4.17 pagi waktu tempatan (0117 GMT) awal pagi Isnin berukuran 7.4 pada skala Richter, dengan pusat gempa di daerah Pazarcik. Laporan media menunjukkan bahawa gempa bumi itu telah meragut sekurang-kurangnya 912 nyawa di selatan Turki, dengan 476 lagi kematian direkodkan di Syria setakat ini.

Read Previous

Korea Utara Menyeru agar Postur Kesediaan Perang Diperkukuh, Latihan Diperluaskan

Read Next

Pahang Rekod Jumlah Pemindahan Tertinggi Petang ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.