The Malaysia Post

Universiti Terbaik untuk Belajar Sains Komputer atau Teknologi Maklumat di Malaysia

Apakah itu Sains Komputer/Teknologi Maklumat?

Sains Komputer ialah kajian tentang teori dan kaedah memproses maklumat data dalam komputer digital. Dalam erti kata lain, Sains Komputer mengajar pelajar untuk mendapatkan komputer untuk melakukan apa yang anda mahu mereka lakukan. Sisi praktikal pengkomputeran boleh dilihat di mana-mana dan memerlukan pengalaman hands-on yang intensif untuk mempelajari sistem pengkomputeran, sains komputer juga boleh dilihat pada tahap yang lebih tinggi, sebagai sains penyelesaian masalah. Tiga kategori utama Sains Komputer termasuk mereka bentuk dan membina perisian, menyelesaikan masalah dalam pengkomputeran dan mencipta cara yang lebih baik untuk menggunakan komputer.

Teknologi Maklumat (IT) ialah sektor perniagaan yang memfokuskan kepada komponen pengkomputeran yang melibatkan perkakasan, perisian, telekomunikasi dan komponen lain yang berkaitan dengan penghantaran maklumat. Dalam erti kata lain, IT sangat prihatin dengan mesin, seperti bagaimana cip komputer dihasilkan dan cara memproses input serta output data dengan berkesan.

Secara keseluruhannya, kedua-dua pelajar Sains Komputer dan Teknologi Maklumat dijangka mempelajari bahasa pengaturcaraan seperti Java, C++. Pelajar juga akan diperkenalkan kepada kaedah pengekodan yang lebih kompleks apabila pelajar menyelam jauh ke dalam sistem pengaturcaraan kemudian, ini termasuk Prolog, Skim dan kod mesin, yang juga dikenali sebagai pengaturcaraan bahasa himpunan.

Patutkah Saya Belajar Sains Komputer atau Teknologi Maklumat?

Jika anda mahir dalam matematik, berorientasikan perincian atau mempunyai kemahiran komunikasi, analisis dan pemikiran kritis yang baik, Sains Komputer mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk anda kerana ia memerlukan pelajar mempelajari kalkulus, elektif matematik, asas kejuruteraan, abstraksi pengaturcaraan dan banyak lagi.

Jika anda mahir teknologi dengan keupayaan untuk mempelajari bahasa pengaturcaraan dan keupayaan untuk berbilang tugas. Ijazah dalam Teknologi Maklumat akan menjadi pilihan yang tepat untuk anda kerana kerja kursus untuk IT mungkin termasuk algebra prakalkulus, reka bentuk pangkalan data, asas reka bentuk maklumat, reka bentuk dan pembangunan web mudah alih, membina aplikasi web yang lebih baik, pengurusan komputer dan sistem maklumat, dan perundingan dalam bidang teknologi.

Baca Lagi | 10 Sebab Bagus Mengapa Adalah Idea Baik Untuk Kerap Tukar Kerja

Baca Lagi | Cara Kreatif untuk Memaparkan Koleksi Rekod Vinil

Mengapa Anda Perlu belajar Sains Komputer/Teknologi Maklumat

Sumber paling berharga di dunia bukan lagi minyak, tetapi data. Teknologi berasaskan IT yang sentiasa berubah menyebabkan profesional IT perlu sentiasa meningkatkan diri mereka untuk bersaing dengan pengenalan teknologi baru muncul. Ini bermakna graduan Sains Komputer boleh menikmati mencabar diri mereka setiap hari apabila IT berkembang dari semasa ke semasa. Paling penting graduan Sains Komputer boleh bekerja dalam pelbagai bidang dan pilihan industri yang luas mengikut pilihan anda sendiri.

Senarai Universiti/Kolej dengan reputasi yang baik untuk kursus Sains Komputernya

1. Universiti Teknologi & Inovasi Asia Pasifik (APU)

Universiti Teknologi & Inovasi Asia Pasifik (APU) diiktiraf sebagai Institut Pengajian Tinggi Digital Perdana (IHL) oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), di mana universiti itu kini terbuka kepada lebih banyak peluang daripada kerajaan dan industri melalui kerjasama eksklusif, latihan amali dan penempatan kerja dsb.

APU telah mendapat pengiktirafan sebagai Universiti yang memenangi anugerah melalui pencapaiannya dalam memenangi pelbagai anugerah berprestij di peringkat antarabangsa dan antarabangsa. APU mempunyai antara Universiti Baru Muncul Penarafan Tertinggi di Malaysia, diberi penarafan 5-STAR (Penilaian CEMERLANG) di bawah Penarafan SETARA 2017 oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

Penarafan 5 Bintang SETARA 2017 disampaikan oleh Menteri Pengajian Tinggi Malaysia. Universiti Asia Pasifik (APU) juga menerima pengiktirafan antarabangsa oleh Quacquarelli Symonds (QS) pada 2017 dengan APU dianugerahkan 5-Bintang dalam empat kategori Penarafan Bintang QS – Pengajaran, Kebolehkerjaan, Kemudahan dan Keterangkuman. Penarafan QS Stars mengukur pencapaian universiti di seluruh dunia.

2. Universiti Multimedia(MMU)

Universiti Multimedia (MMU) adalah antara beberapa universiti swasta yang berjaya menjadi 200 teratas QS Asia University ranking 2018. Mereka juga antara lima universiti terbaik yang digemari oleh pemain ICT utama untuk pekerjaan siswazah. Program Sains Komputer & Sistem Maklumatnya telah berada di kedudukan 300 teratas dalam Kedudukan Universiti Dunia QS pada 2017. MMU mengisytiharkan dirinya sebagai Universiti Keusahawanan dengan Program Sedia Industri. Pelajar di MMU boleh mendapat manfaat daripada makmal tercanggih yang ditubuhkan oleh kerjasama industri dengan ZTE, Microsoft, Intel dan banyak lagi.

3. Universiti Nottingham Malaysia

Universiti Nottingham Malaysia menawarkan pendidikan British bertaraf dunia yang telah disenaraikan secara konsisten dalam 100 universiti terbaik di seluruh dunia. Ini bermakna pelajar di Universiti Nottingham Malaysia ditawarkan pendidikan terbaik UK dalam suasana Asia. Komunitinya mempunyai kira-kira 5,000 pelajar & 700 tenaga pengajar dan pentadbiran dari seluruh dunia.

Read Previous

Cara Kreatif untuk Memaparkan Koleksi Rekod Vinil

Read Next

Berapa Banyak Wang Yang Anda Boleh Buat daripada Vlogging?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.