The Malaysia Post

Artis Asing mesti Mematuhi Norma Tempatan untuk Beraksi di Malaysia

Pernyataan Kementerian Komunikasi dan Digital

Kementerian Komunikasi dan Digital berkata artis antarabangsa dialu-alukan untuk mengadakan konsert di Malaysia dengan syarat mereka menghormati sensitiviti dan adat resam tempatan.

Dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen PAS Ahmad Fadhli Shaari, Menteri Fahmi Fadzil berkata kerajaan tidak akan melarang artis luar membuat persembahan di sini, kerana acara sebegitu akan menyokong pembangunan industri kreatif.

“Kerajaan tidak menghalang mana-mana artis asing yang ingin membuat persembahan di negara ini kerana kerajaan percaya penyertaan konsert dari luar negara membantu dalam pembangunan industri kreatif dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara.

“Bagaimanapun, perlu dipastikan kemasukan artis asing ini menghormati sensitiviti masyarakat di Malaysia seperti aspek nilai moral dan adat timur serta kepentingan umum,” katanya.

Baca Lagi | Kajian Mendapati Perlombongan Laut Dalam boleh Mengganggu Komunikasi Paus

Baca Lagi | MP Wong Chen: Senaraikan Petronas untuk Bantu Kurangkan Hutang Negara

Permohonan Mengadakan Konsert

Beliau juga berkata sebarang permohonan mengadakan konsert di Malaysia akan melalui Agensi Pusat Permohonan Penggambaran dan Persembahan Artis Asing (Puspal) untuk ditapis sebelum diluluskan.

“Semua syarat yang ditetapkan hendaklah dipatuhi oleh pihak penganjur dan sebarang ketidakpatuhan atau pelanggaran syarat semasa acara boleh dikenakan tindakan pentadbiran seperti yang dinyatakan dalam Garis Panduan Puspal,” tambahnya.

Ahli Parlimen Pasir Mas Ahmad Fadhli Shaari meminta kerajaan menyatakan pendirian terhadap artis asing yang mengadakan konsert di negara ini.

Tahun lepas, ahli parlimen PAS itu cuba mendesak kerajaan membatalkan konsert artis asing, atas dakwaan bahawa ini “tidak sesuai” dengan nilai tempatan.

Read Previous

MP Wong Chen: Senaraikan Petronas untuk Bantu Kurangkan Hutang Negara

Read Next

Kempen Malaysia dalam Jelajah Tenis Dunia Tamat Awal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.