The Malaysia Post

Sultan Johor Dipilih Sebagai Agong ke-17

Pada 27 Oktober 2023, Istana Negara hari ini mengumumkan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar, sebagai  ke-17, dengan Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dari Perak sebagai timbalannya.

Pemerintahan Sultan Ibrahim sebagai Yang di-Pertuan Agong yang baru akan bermula pada 31 Januari tahun depan, dan tempoh Sultan Nazrin juga akan bermula pada hari yang sama.

Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-263

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad memaklumkan pemilihan tersebut dibuat pada Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-263 di Istana Negara pada hari ini.

“Mesyuarat istimewa Majlis Raja-Raja hari ini diketuai oleh Sultan Terengganu dan dihadiri oleh semua Raja kecuali Raja Perlis dan Sultan Kelantan,” kata Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad dalam kenyataan selepas mesyuarat pagi ini.

Syed Danial menyatakan pengumuman ini berdasarkan peruntukan di bawah Perenggan 3, Bahagian Satu, Jadual Ketiga Perlembagaan, di mana keputusan Majlis Raja-Raja telah dikemukakan kepada kedua-dua Dewan Parlimen.

“Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim juga telah dimaklumkan,” katanya.

Sultan Ibrahim Menggantikan Al-Sultan Abdullah 

Sultan Ibrahim menggantikan Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dari Pahang yang menjawat sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16.

Baginda berkuasa sebagai Raja Malaysia selama lima tahun bermula pada 31 Januari 2019.

Pemerintahan Al-Sultan Abdullah digambarkan sebagai satu tempoh yang bersejarah, di mana beliau menyaksikan ketidakstabilan politik semasa pandemik Covid-19, yang menyaksikan tiga perdana menteri dan Parlimen tergantung pertama dalam sejarah negara selepas pilihan raya umum ke-15.


Ini adalah kali pertama Sultan Johor dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong dalam lebih tiga dekad.

Mantan Sultan Johor, Sultan Iskandar Ismail, telah menjadi Yang di-Pertuan Agong dari 1984 hingga 1989.

Pernah Menolak untuk Menggantikan Tuanku Abdul Halim

Sultan Ibrahim sebelum ini ditawarkan untuk menggantikan Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah dari Kedah pada tahun 2016, tetapi baginda menolak untuk memberi peluang kepada Sultan Muhammad V dari Kelantan mengikut giliran.
Menurut konvensyen, pemilihan Yang di-Pertuan Agong Malaysia mengikuti sistem rotasi unik di mana sembilan keluarga diraja negara tersebut bergilir-gilir memegang jawatan tersebut sejak kemerdekaan pada tahun 1957.

Read Previous

Bella Hadid dan Keluarga Terima Ratusan Ugutan Bunuh

Read Next

5 Jenama Terkenal yang Sebenarnya Buatan Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.