The Malaysia Post

5 Jenama Terkenal yang Sebenarnya Buatan Malaysia

Mungkin ramai yang tidak tahu yang Malaysia juga mempunyai jenama terkenal yang berkualiti tinggi setanding dengan jenama antarabangsa. Walaupun mutu kualitinya tinggi, harga jenama-jenama tersebut tidaklah semahal jenama antarabangsa. Rakyat-rakyat Malaysia masih mampu untuk membeli produk tersebut dan menikmati kualiti produk setanding produk antarabangsa. Mesti ada yang pernah membelinya tanpa mengetahui sebenarnya produk itu adalah jenama Malaysia.

1. Lewré

Mungkin sukar untuk mengagak bahawa Lewré adalah sebenarnya jenama Malaysia. Datuk Lewre Lew memperkenalkannya pada tahun 1997, dan sejak itu ia telah menjadi pilihan jenama untuk selebriti dan ahli kerabat diraja. Sekarang, rekaan-rekaannya telah tersebar ke seluruh dunia. Menariknya juga, pereka kasut terkenal Malaysia, Jimmy Choo, adalah mentor kepada Lewre!


2. San Francisco Coffee

Pada tahun 1997, seorang lelaki warga Amerika memutuskan untuk membuka sebuah kafe di Malaysia dan menamainya San Francisco Coffee. Kafe ini dimiliki oleh Lyndarahim Ventures Sdn. Bhd. yang diketuai oleh Datuk Abdul Rahim Zin.

Pengurus Pemasaran mereka, Nik Azwaa, memberitahu CILISOS bahawa cawangan San Francisco Coffee sekarang telah berkembang dengan membuka lebih dari 33 cawangan di Lembah Klang.

3. Beryl’s

Namanya diambil daripada nama klasik bagi kanak-kanak perempuan yang bermaksud batu permata jenis bersih dan cerah. Bagi ahli geologi, beryl adalah mineral yang terdiri daripada beryllium aluminium cyclosilicate.

Pada tahun 1995, Beryl’s Chocolate telah ditubuhkan. Syarikat ini menggunakan koko dari Ghana sebagai bahan utamanya Pengasasnya adalah seorang penduduk peribumi dari Sarawak dan ia mempunyai lebih daripada 70 jenis coklat, termasuk perisa durian dan cili. Untuk pengetahuan anda, coklat perisa durian ini lebih popular di Taiwan daripada di Malaysia sendiri!

4. BONIA (Sembonia dan Carlo Rino)

Jenama Malaysia yang diinspirasikan dari Itali. Pada tahun 1974, BONIA Corporation Berhad telah ditubuhkan oleh Pengerusi Eksekutif Kumpulan S.S. Chiang. Tiga tahun kemudian, pada tahun 1977, beliau telah melawat Pameran Perdagangan Kulit di Bologna, Itali, di mana beliau mendapat inspirasi daripada karya seni pengukir abad ke-16, Giambologna.

Selain itu, BONIA juga memiliki lesen untuk mengedarkan beberapa jenama lain seperti Santa Barbara Polo & Racquet Club, Austin Reed, Valentino Rudy, Jeep, The Savile Row Company, Braun Buffel, Pierre Cardin, Bruno Magli, Enrico Coveri, Renoma Cafe Gallery, dan Renoma.

5. Fipper

Tahukah anda bahawa Selipar Fipper, yang kini menjadi pilihan trend, sebenarnya adalah hasil ciptaan Malaysia?

Awalnya, ramai yang menganggap selipar ini mungkin berasal dari tempat yang sama yang menghasilkan Roxy, Havaianas, atau Ipanema. Ada juga yang beranggapan ia berasal dari California. Selipar ini diasaskan pada tahun 2008 oleh CEO Jack Lim dan kawan-kawannya. 

Harganya bervariasi dari RM15.80 hingga RM38.00 sepasang, dan ia diperbuat daripada getah Thailand dengan logo gajah.

Kesimpulan

Sekarang anda sudah tahu bukan? Jenama-jenama ini sememangnya buatan Malaysia. Sebagai rakyat Malaysia, adalah lebih baik jika kita sokong produk tempatan berbanding produk luar negara kerana pada masa yang sama kita juga turut membantu dalam ekonomi negara. Kenapa perlu bayar lebih untuk jenama luar negara sedangkan negara kita ada jenama sendiri yang lebih berpatutan dan berkualiti tinggi.

Read Previous

Sultan Johor Dipilih Sebagai Agong ke-17

Read Next

Bersatu Keluarkan Surat Tunjuk Sebab kepada Ahli Parlimen Kuala Kangsar yang Menyokong Kerajaan Anwar Ibrahim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.