The Malaysia Post

Lembaga disiplin Bersatu diberi tempoh sebulan kaji aduan

Seorang pemimpin Bersatu negeri hari ini menggesa lembaga disiplin parti itu bertindak pantas berhubung aduan yang dibuat terhadap individu yang memanggil mesyuarat Majlis Tertinggi parti itu pada 11 Mei lalu, yang didakwa tidak sah. Anuar, juga timbalan pengerusi Bersatu Kedah kata, kita mengharapkan lembaga itu akan terima aduan daripada enam anggota parti secepat mungkin.

“Sejarah kita telah menerima respon dari peguam lembaga dispilin menyebut mereka sudah menerima aduan kami serta lembaga itu tengah menelitinya juga dokumen lampiran

“Walau pun begitu, mengikut firma guaman tersebut, anak guam mereka (lembaga disiplin) tak wajib dalam jangka waktu tertentu bagi memberi respon kepada aduan tersebut, serta kita tidak akan hebahkan apa-apa buat masa ini sehingga mereka selesai mengkaji perkara itu.

“Jadi, kita nak lembaga disiplin teliti aduan kami secepat mungkin,” katanya ketika dihubungi hari ini. Anuar berkata, beliau memberi tempoh selama sebulan untuk lembaga disiplin parti itu meneliti aduan tersebut, sebelum mengambil tindakan selanjutnya.

Bulan ini, Anuar serta lima pemimpin Bersatu dan ahli-ahlinya tulis surat pada lembaga disiplin juga memaksa siasatan serta tindakan diambil terhadap mereka yang memanggil mesyuarat Majlis Tertinggi pada 11 Mei lepas.

Mesyuarat itu, yang kemudian terbatal, dijadual diadakan tanpa kehadiran Pengerusi Bersatu, Dr Mahathir Mohamad dan Timbalan Presidennya Mukhriz Mahathir. Menurut Anuar, berikutan surat mereka, lembaga disiplin hari ini telah memberi maklum balas kepada mereka melalui firma guaman Chooi, Saw and Lim Advocates.

Antara lain, maklum balas yang diterima pengadu mengatakan “tindakan yang sewajarnya sedang diambil”, dan lembaga itu memiliki “prosedurnya sendiri dalam mengendalikan aduan tatatertib. ” Oleh itu, surat yang ditujukan kepada peguam pengadu, Haniff Khatri itu mengatakan anak guamnya (lembaga disiplin Bersatu) tidak tertakluk kepada sebarang had masa yang ditetapkan oleh pengadu.

Read Previous

Tiada Ahli Parlimen kami yang akan lompat parti – PKR

Read Next

BERITA GEMPAR – Parti BERSATU memecat Tun Mahathir, anaknya Mukhriz dan tiga lagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.