The Malaysia Post

PM Thailand Keluar Sidang Berita Atas Soalan Bekas Pemimpin Thaksin

Perdana Menteri Thailand Prayut Chan-o-cha Berucap di Majlis Anugerah di Bangkok

Sebut sahaja bekas perdana menteri Thailand yang disingkirkan Thaksin Shinawatra mendorong Perdana Menteri Prayut Chan-o-cha untuk keluar daripada sidang akhbar minggu ini, kecewa dengan cakap-cakap mengenai kepulangannya yang disebut-sebut telah lama digembar-gemburkan.

Sebagai seorang jeneral dalam tentera diraja yang menggulingkan kerajaan kedua-dua Thaksin pada 2006 dan kakaknya Yingluck pada 2014, permusuhan Prayuth dengan keluarga bilionair Shinawatra kembali lebih sedekad.

Dalam pilihan raya yang dijadualkan menjelang Mei, Prayuth, 68, boleh berdepan dengan anak bongsu Thaksin, Paetongtarn, yang telah mendapat sokongan dua kali ganda, mengatasi tinjauan pendapat baru-baru ini mengenai siapa yang patut menjadi perdana menteri Thailand.

“Jangan cakap pasal orang tu. Saya tidak menyukainya,” kata Prayuth pada hari Rabu memotong soalan wartawan mengenai Thaksin, sebelum berjalan meninggalkan podium dan keluar dari venue.

Bekas taikun telekomunikasi dan pemilik kelab bola sepak Liga Perdana Thaksin telah berada di tengah-tengah kekacauan selama 17 tahun di Thailand, walaupun tinggal dalam buangan sendiri kebanyakannya di Dubai sejak 2008, untuk mengelakkan hukuman penjara yang dikekalkannya direka oleh pesaing. dalam pertubuhan tentera dan konservatif.

Baca Lagi | 10 Tanda Isu Amanah & Cara Mengatasinya

Baca Lagi | Malaysia Perlu Main Kad Nadir Bumi Dengan Baik

Perdana Menteri dengan Parti Pheu Thai

Thaksin, 73, telah mempromosikan pencalonan anak perempuannya dan pada hari Selasa menuduh Prayuth mengheret langkahnya untuk membubarkan parlimen, sambil mengulangi dia akan kembali ke Thailand tidak lama lagi.

Paetongtarn, 36, minggu lalu mengisytiharkan kesediaannya menjadi perdana menteri dengan Parti Pheu Thai, yang memenangi kebanyakan kerusi pada pilihan raya 2019 tetapi tidak cukup untuk membentuk kerajaan.

Shinawatra dan sekutu mereka telah memenangi majoriti yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam lima pilihan raya sejak 2001, berkempen atas nama Thaksin dan dasar populis yang memperoleh pengikut setia di kalangan kelas pekerja Thai.

Prayut, yang telah menyertai parti baharu, dijangka menyandang jawatan perdana menteri sekali lagi selepas lapan tahun memegang jawatan sebagai ketua junta dan ketua gabungan 17 parti.

Read Previous

Malaysia Perlu Main Kad Nadir Bumi Dengan Baik

Read Next

Desakan Rafizi untuk Tindakan Pengguna Baik tetapi Dasar Sebenar Akan Lebih Baik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.