The Malaysia Post

China Meluluskan Permainan Video Asing Pertama Sejak Tindakan keras

Permainan Video Asing Pertama Di China

Pengawal selia China meluluskan 44 tajuk permainan video asing baharu semalam, yang pertama dibenarkan memasuki pasaran sejak tindakan keras industri untuk mengekang tabiat permainan kanak-kanak di bawah umur melanda sektor itu tahun lepas.

Beijing bergerak menentang sektor permainan yang rancak di negara itu Ogos lalu sebagai sebahagian daripada tindakan keras yang meluas terhadap syarikat teknologi besar, termasuk menghadkan jumlah masa yang boleh dihabiskan oleh kanak-kanak bermain permainan.

Pegawai juga membekukan kelulusan gelaran baharu selama sembilan bulan sehingga April, tetapi semakin banyak gelaran domestik telah diluluskan sejak itu.

Pengawal selia permainan China, Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan Kebangsaan, semalam berkata ia telah meluluskan 44 permainan import baharu pada Disember termasuk Pokemon Unite milik Nintendo.

Meluluskan Hakmilik Asing

Ia secara berasingan meluluskan 84 gelaran domestik baharu. Badan itu biasanya meluluskan tajuk asing secara berkelompok beberapa kali setahun. Kelulusan permainan asing terakhir yang akan diserahkan adalah pada Jun 2021.

Baca Lagi | Dewan Undangan Negeri Perak Lulus Undang-undang Anti Lompat Parti

Baca Lagi | Budak Batu Pahat Meninggal Dunia akibat Blunt Force Trauma to Head

Awal bulan ini, China memberikan lesen permainan video pertama kepada gergasi teknologi tempatan Tencent dalam tempoh 18 bulan, menamatkan musim kering yang mengancam kedudukannya sebagai pembuat permainan terbaik dunia.

Pasaran permainan video China menyusut lebih daripada 19 peratus tahun ke tahun pada bulan November, menurut laporan hari Rabu oleh perunding permainan China Gamma Data.

Memudaratkan Politik

Kelulusan itu menandakan sikap tegas China yang mengendur terhadap syarikat teknologi, walaupun permainan masih ditapis untuk tema politik yang tidak betul.

Semasa tindakan keras itu, ratusan pembuat permainan berjanji untuk membersihkan kandungan “berbahaya dari segi politik” daripada produk mereka dan menguatkuasakan sekatan ke atas pemain bawah umur untuk mematuhi tuntutan kerajaan.

Sekatan yang diumumkan tahun lalu tetapi masih berkuat kuasa membenarkan pemain di bawah umur 18 tahun bermain sehingga tiga jam seminggu.

Read Previous

Budak Batu Pahat Meninggal Dunia akibat Blunt Force Trauma to Head

Read Next

Taman Air Pulau Pinang Ditutup Dua Minggu selepas Dibuka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.