The Malaysia Post

Dewan Undangan Negeri Perak Lulus Undang-undang Anti Lompat Parti

Undang-undang Anti-Lompat Parti

Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak hari ini sebulat suara meluluskan pindaan perlembagaan negeri bagi membolehkan Enakmen Anti Lompat Parti dilaksanakan di negeri itu bagi menghalang wakil rakyat bertukar parti politik.

Usul bagi pindaan yang dicadangkan itu dibentangkan oleh Menteri Besar Datuk Seri Saarani Mohamad (BN-Kota Tampan) dan disokong oleh Azman Noh (BN-Pengkalan Baharu).

Nga Kor Ming

Enam ahli Dewan membahaskannya, manakala Nga Kor Ming (PH-Kepayang) tidak hadir kerana menjalankan tugas sebagai Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan di peringkat kerajaan persekutuan.

Saarani ketika menggulung perbahasan RUU itu berkata undang-undang itu akan mengukuhkan kepercayaan rakyat terhadap demokrasi.

Baca Lagi | Adakah anda masih boleh menggunakan WhatsApp pada tahun 2023?

Baca Lagi | Rancangan Mudah untuk Dilaksanakan di Kuala Lumpur Mac 2023

“Ia dapat melindungi hak rakyat yang telah mengundi dan mempunyai kepercayaan tinggi terhadap ahli politik semasa proses pilihan raya, selain meningkatkan integriti wakil rakyat untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada pengundi di kawasan mereka,” tambahnya.

Pelanggaran Amalan Demokrasi

Beliau berkata sejarah telah membuktikan bahawa lompat parti bukan sahaja satu bentuk pencabulan amalan demokrasi, malah merencatkan fungsi sesebuah kerajaan, malah boleh membawa kepada keruntuhannya.

Kestabilan ekonomi dan sosial hanya boleh dicapai apabila wujudnya kestabilan politik, tambahnya.

Dewan Undangan Negeri telah menangguhkan sine die.

Read Previous

Rancangan Mudah untuk Dilaksanakan di Kuala Lumpur Mac 2023

Read Next

Budak Batu Pahat Meninggal Dunia akibat Blunt Force Trauma to Head

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.