The Malaysia Post

Saham Asia Bergelora sebagai Pelabur Berhati-hati selepas Data China Mengecewakan

Saham Asia Goyah

Saham Asia bergoyang hari ini apabila pelabur kekal berhati-hati tentang laluan China untuk membuka semula ekonominya selepas ia mengeluarkan data pembuatan yang mengecewakan, dengan saham China dan Hong Kong menghapuskan keuntungan kukuh dari hari sebelumnya.

Tolok MSCI bagi saham Asia Pasifik di luar Jepun meningkat 0.02 peratus pada 0201 GMT, mengurangkan kerugian sebelumnya. Pada tahap semasa, indeks ditetapkan untuk mencatatkan keuntungan bulanan terbesar sejak April 1999.

Indeks Hang Seng Hong Kong dan Indeks CSI300 penanda aras China, bagaimanapun, masing-masing turun 0.4 peratus dan 0.3 peratus, dengan aktiviti kilang China menguncup pada kadar yang lebih pantas daripada jangkaan pada bulan November.

Aktiviti kilang China semakin mendalam bulan ini, tinjauan rasmi menunjukkan hari ini, terjejas oleh permintaan global yang lemah dan sekatan Covid-19.

Kerugian di Hong Kong dan China membalikkan sentimen positif sejak Selasa, apabila pegawai China berkata negara itu akan mempercepatkan vaksinasi Covid-19 untuk warga emas.

Dorongan vaksin dilihat sebagai penting untuk melepaskan hampir tiga tahun sekatan ketat dalam ekonomi kedua terbesar di dunia yang telah menghakis pertumbuhan ekonomi, mengganggu kehidupan berjuta-juta dan mencetuskan bantahan yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada hujung minggu lalu.

Baca Lagi | Agong Beri Hadirin Kepada PM Anwar

Baca Lagi | Aktivis Pro-Perikatan Chegubard Akan Dikuis Polis Mersing

“Tajuk utama dari China mengenai sekatan dan protes Covid menyebabkan kegelisahan di kalangan pelabur. Walaupun beberapa langkah pelonggaran Covid sedang dipertimbangkan, ia mungkin tidak mencukupi untuk mencegah gangguan ekonomi selanjutnya,” kata Anderson Alves, penganalisis makro global di ActivTrades.

“Jangkaan adalah apabila kes Covid terus meningkat, sekatan akan diperketatkan semula sebelum akhir tahun, membawa lebih ketidakpastian terhadap kesan terhadap ekonomi,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Nikkei 225 Jepun jatuh 0.55 peratus manakala S&P/ASX 200 Australia naik 0.29 peratus.

Sentimen di seluruh dunia adalah nada berhati-hati. S&P 500 ditutup rendah semalam kerana pelabur menunggu panduan mengenai laluan kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan AS.

Pengerusi Fed akan Bercakap untuk Ekonomi dan Pasaran Buruh

Pengerusi Fed Jerome Powell dijadualkan bercakap mengenai ekonomi dan pasaran buruh pada acara Institusi Brookings hari ini. Satu siri data AS mengenai pembuatan, inflasi dan pekerjaan juga akan dikeluarkan minggu ini.

“Minggu ini akan menawarkan ujian menarik untuk pasaran kerana kami melihat pada titik data makro data penting seterusnya dari AS, terutamanya data inflasi PCE dan laporan pekerjaan Jumaat November,” kata Redmond Wong, pakar strategi pasaran Greater China di Pasaran Saxo di Hong Kong.

ISM AS Dijangka Tergelincir

Tinjauan pembuatan ISM AS untuk bulan pada Khamis juga dijangka menyusut, kata Wong.

Harga minyak terus meningkat selepas hari Selasa memberangsangkan, dengan minyak mentah AS naik 0.873 peratus kepada AS$78.87 (RM353.10) setong dan Brent naik 0.76 peratus kepada AS$83.66 setong.

Emas spot naik 0.13 peratus.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Aktivis Pro-Perikatan Chegubard Akan Dikuis Polis Mersing

Read Next

Peserta untuk pelakon Zul Ariffin Affection in Reality Dating rancangan ‘Pencuri Hati’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.