The Malaysia Post

Aktivis Pro-Perikatan Chegubard Akan Dikuis Polis Mersing

Pro-Perikatan Nasional

Aktivis dan ahli politik Pro-Perikatan Nasional (PN) Badrul Hisham Shaharin telah dipanggil polis berhubung dakwaan perlombongan haram sumber asli di Mersing.

Bekas aktivis PKR berusia 44 tahun itu dijangka hadir ke ibu pejabat polis daerah Mersing pada jam 2.30 petang esok untuk keterangannya diambil.

Badrul Hisham atau lebih dikenali sebagai Chegubard berkata, dia dimaklumkan polis daerah Mersing telah membuka kertas siasatan ke atasnya.

“Ia berhubung perlombongan emas, perlombongan pasir dan juga sumber asli lain di Mersing yang dikatakan memberi kesan negatif kepada penduduk daerah itu.

“Sebagai rakyat yang bertanggungjawab, saya akan berada di IPD Mersing untuk disoal siasat,” kata Badrul Hisham, menggunakan singkatan bahasa Melayu untuk ibu pejabat daerah polis, di Facebook rasminya hari ini.

Badrul Hisham

Badrul Hisham, yang kini sehaluan politik dengan PN dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), telah mendakwa semasa ceramah kempen pilihan raya umum ke-15 (PRU15) di Felda Tenggaroh 6 di Mersing pada 16 November lalu bahawa sumber asli sedang dilombong secara haram di daerah itu. .

Sejak itu, beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) telah membuat laporan polis berhubung dakwaan itu.

Baca Lagi | Kumpulan Undang-undang: Kuasa Polis Tidak Boleh Digunakan untuk Mendiamkan Pengkritik PM

Baca Lagi | Agong Beri Hadirin Kepada PM Anwar

Hisham Bertindak Bagi Pihak Mersing Barisan Nasional

Sebelum itu, Badrul Hisham juga pernah mendakwa kononnya ejen yang bertindak bagi pihak calon Barisan Nasional (BN) Mersing telah menggunakan politik wang untuk mendapatkan undi semasa kempen PRU15.

Mengenai siasatan polis, beliau mendakwa kerajaan BN dan PH yang baru dilantik menggunakan “kuasa tidak terkawal dan autokratik” untuk menutup mulutnya.

“Kepada ahli politik, berhentilah menjadi alat pemodal dalam menindas masyarakat.

“Saya tertanya-tanya apakah Akta kes saya akan disiasat di bawah?” katanya, sambil menambah bahawa dia bersedia dari segi mental sekiranya pihak berkuasa memutuskan untuk menyiasatnya di bawah undang-undang hasutan.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Agong Beri Hadirin Kepada PM Anwar

Read Next

Saham Asia Bergelora sebagai Pelabur Berhati-hati selepas Data China Mengecewakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.