The Malaysia Post

Sultanah Nur Zahirah memfailkan rayuan terhadap penolakan saman fitnah terhadap editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown, dua yang lain

Pada 31 Oktober, Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi John Lee Kien How @ Mohd Johan menolak saman RM100 juta yang difailkan oleh Sultanah Nur Zahirah selepas mendapati tiada kenyataan berunsur fitnah dalam buku defendan dan mengarahkan kos RM80,000 dibayar kepada defendan. .

Sultanah Terengganu memfailkan Rayuan Terhadap Mahkamah Tinggi

Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah, telah memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak saman fitnahnya terhadap editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown dan dua yang lain, kerana didakwa memfitnahnya dalam sebuah buku bertajuk The Sarawak Report-The Inside 1MDB dedahkan.

Peguam Datuk Mohd Haaziq Pillay

Peguam Datuk Mohd Haaziq Pillay, yang mewakili Sultanah, memberitahu pemberita bahawa rayuan itu difailkan di Mahkamah Rayuan hari ini.

Rewcastle-Brown

Beliau berkata notis rayuan telah diserahkan kepada peguam yang mewakili Rewcastle-Brown, penerbit Gerakbudaya Enterprise, Chong Ton Sin dan pencetak Vinlin Press Sdn Bhd.

Pada 31 Oktober, Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi John Lee Kien How @ Mohd Johan menolak saman RM100 juta yang difailkan oleh Sultanah Nur Zahirah selepas mendapati tiada kenyataan berunsur fitnah dalam buku defendan dan mengarahkan kos RM80,000 dibayar kepada defendan. .

Sultanah Nur Zahirah telah memfailkan Saman

Sultanah Nur Zahirah memfailkan saman itu pada 21 November 2018, mendakwa kenyataan tersebut antara lain membawa maksud beliau terlibat dalam rasuah dan campur tangan dalam pentadbiran kerajaan Terengganu, selain menggunakan statusnya untuk mempengaruhi penubuhan TIA, kemudiannya dikenali sebagai 1MDB.

Sultanah Nur Zahirah menegaskan kenyataan itu bermakna beliau telah membantu Jho Low menjadi penasihat TIA.

Dalam pernyataan pembelaan mereka, ketiga-tiga defendan menafikan membuat dakwaan bahawa plaintif terlibat dalam amalan rasuah.

Rewcastle-Brown juga mendakwa bahawa Sarawak Report tidak pernah mencadangkan bahawa plaintif terlibat dalam konspirasi melibatkan Jho Low dan tidak pernah mencadangkan bahawa plaintif terlibat dalam pentadbiran kerajaan berkaitan hal ehwal 1MDB.

Baca Lagi | Perayaan belon udara panas Myanmar kembali meriah

Baca Lagi | Planet Bumi: Lapan bilion manusia dan sumber yang semakin berkurangan

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Planet Bumi: Lapan bilion manusia dan sumber yang semakin berkurangan

Read Next

PRU15: Presiden PKDM Peter Anthony menggesa penyokong supaya bersabar, tidak beremosi terhadap penolakan pencalonan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.